Liderii primelor 20 de economii din lume s-au reunit ieri la Pittsburgh, in estul Statelor Unite, pentru a-si pune in aplicare angajamentele asumate in aprilie, in special in ceea ce priveste reglementarea sistemului financiar, relateaza AFP.
La putin peste un an de la izbucnirea unei crize economice fara precedent din 1929, in momentul iesirii din recesiune, presedintele american Barack Obama, care urmeaza sa prezideze primul sau summit international, a afirmat intr-un mesaj de intampinare la summit ca intreaga comunitate internationala a "mers foarte departe pentru a evita o catastrofa economica mondiala", informeaza NewsIn.

"Dar trebuie sa ne amintim cu totii ca sarcina noastra este departe de a fi incheiata", a adaugat el, inainte de a le cere invitatilor sa elaboreze un nou acord financiar, pentru a evita ca astfel de crize sa se produca din nou.

Reuniti intr-un centru de conferinte de la Pittsburgh, fost oras siderurgic din Pennsylvania, orientat in prezent spre economia ecologica, sefii de stat si de guvern din principalele tari industrializate si marile economii emergente, precum Rusia, China si Brazilia, vor lua act de progresele obtinut in lupta impotriva paradisurilor fiscale, unul dintre obiectivele fixate la ultimul lor summit, de la inceputul lunii aprilie, de la Londra.

In ceea ce priveste bonusurile bancare, un alt dosar important de pe agenda G20, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca nu a fost gasit inca un acord. "Se discuta (...), dar trebuie gasit un acord", a adaugat el.

Reforma sistemului de supraveghere a sectorului financiar ramane o sursa de diferende intre europeni si americani. Europenii vor sa obtina o limitare a primelor bancherilor, care alimenteaza nemultumirea opiniei publice. Statele Unite si Marea Britanie se opun acestei initiative, fiind dornice sa menajeze interesele puternicei lor comunitati financiare.

"Exista o rezistenta enorma fata de reglementarea pietelor financiare, bancile folosesc din nou practicile care au dus la haosul recent. Bancherii continua sa fie platiti mult, in conditiile in care milioane de barbati si femei si-au pierdut locurile de munca", a subliniat miercuri, la ONU, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Insa de la aceeasi tribuna Obama a primis sa "consolideze reglementarea rapida a tuturor centrelor financiare, astfel incat sa puna capat lacomiei, exceselor si abuzurilor care au dus la dezastru si pentru a evita ca o astfel de criza sa se produca din nou vreodata".

O alta sursa de divergente o reprezinta strategia care trebuie dusa pentru a asigura iesirea din criza. Astfel, Germania cere incheierea programelor de relansare, in timp ce Statele Unite si Marea Britanie, ale caror economii sunt inca pe minus si care se tem de o crestere a ratei somajului, se opun.

Tarile G20 trebuie sa reflecteze si la conducerea Fondului Monetar International (FMI), cu ocazia unui dineu de lucru organizat joi seara, care va marca inceputul summitului. Tarile emergente, precum Brazilia, India sau China, incearca sa obtina mai multe voturi in cadrul Consiliului de Administratie a Fondului, unde considera ca sunt subreprezentati fata de europeni.

Ca de obicei, cu ocazia summitului vor fi organizate numeroase manifestatii impotriva globalizarii, care vor avea loc joi seara, inainte de o manifestatie ampla asteptata vineri. Mai multe mii de politisti, dintre care mai multe sute au fost desfasurati deja, vor asigura paza si ordinea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri