Economia chineza si-a accelerat cresterea in al treilea trimestru din acest an, avansand cu 8,9% fata de acelasi interval din 2008, cel mai inalt ritm din ultimul an, a anuntat biroul national de statistica, potrivit Bloomberg.
Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 7,9% in al doilea trimestru si cu 6,1% in primele trei luni, moment de varf al crizei economice mondiale.

In primele noua luni din acest an, cresterea PIB a fost de 7,7%, iar guvernul de la Beijing si-a propus drept obiectiv un avans economic de peste 8% pentru intregul an, considerat usor de atins de catre majoritatea analistilor, scrie NewsIn.

China a evitat in acest an recesiunea mondiala gratie unui pachet de stimuli guvernamentali si cresterii record a creditarii.

"Problema este acum sa nu supraliciteze cu stimulii", considera Stephen Green, seful departamentului de cercetare pentru China de la Standard Chartered.

Economistii se asteapta ca economia chineza sa inregistreze o crestere si mai mare in 2010, dupa un an 2009 marcat de criza mondiala, ce a redus cererea de marfuri chinezesti.

Totusi, in ciuda crizei, productia industriala din China a avansat cu 13,9% in primele noua luni, sustinuta de vanzarile mari de autovehicule pe piata interna, ritm superior celui raportat pentru perioada ianuarie-august, de 13,3%.

De asemenea, investitiile in active fixe din mediul urban au avansat cu 33,3% in primele noua luni, ca urmare a planului guvernamental de stimuli de 586 miliarde dolari, ce a sustinut lucrarile de infrastructura si investitiile energetice. Vanzarile de retail au crescut cu 15,5%.

Singura problema majora cu care se confrunta in prezent economia chineza este deflatia, preturile de consum fiind in septembrie cu 0,8% mai mici decat in urma cu un an. De asemenea, preturile productiei industriale au coborat cu 7% in ultimul an, insa analistii se asteapta la o revenire pe crestere a preturilor pana la finalul lui 2009

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri