Economia Statelor Unite a inregistrat in al treilea trimestru o crestere de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari, dupa patru trimestre la rand de contractie, arata datele publicate de Departamentul Comertului, citate de AFP.

Media estimarilor economistilor era de 3,2%.

Este cel mai inalt ritm de crestere dupa trimestrul al treilea din 2007, insa datele publicate joi reprezinta doar primele estimari si ar putea fi revizuite, pe baza unor date complete, scrie NewsIn.

Revenirea economica din al treilea trimestru a fost alimentata de consumul populatiei din SUA, care a urcat cu 3,4% fata de trimestrul precedent si a contribuit cu 2,36 puncte procentuale la rata de crestere.

De asemenea, investitiile au avansat cu 11,5%, cel mai inalt ritm de crestere din 2005, dupa sapte trimestre la rand de declin. Investitiile populatiei in locuinte au inregistrat un salt spectaculos, de 23,4%, dupa trei ani si jumatate de scadere.

In schimb, investitiile companiilor au revenit intr-un ritm mai modest, de doat 2,3%. Temperarea tendintei de reducere a stocurilor - inregistrate oficial drept investitii - a contribuit de asemenea la cresterea PIB.

Un alt factor important care a contribuit la cresterea economica din trimestrul III a provenit din investitiile publice, cu un aport de 0,48 puncte procentuale la avansul PIB.

In schimb, comertul exterior a avut o contributie negativa, in conditiile in care importurile au progresat mai rapid decat exporturile.

De acum, factorii de decizie din SUA se vor concentra asupra pietei muncii, in conditiile in care cifrele oficiale confirma revenirea economiei. Rata somajului din SUA continua sa creasca, dupa ce a atins luna trecuta cel mai inalt nivel al ultimilor 26 de ani, de 9,8%.

Economistii urmaresc cu atentie, de asemenea, modul cum economia evolueaza dupa terminarea programelor de stimuli guvernamentali, in conditiile in care deficitul bugetar al SUA, de circa 10% din PIB in anul fiscal tocmai incheiat, limiteaza optiunile administratiei Obama.

Economia americana s-a contractat cu 3,8% in perioada iunie 2008-iunie 2009, cea mai slaba performanta din ultimii 70 de ani.

Citeste aici cum a evolut economia SUA in ultimul an:

- octombrie 2008 - SUA intra in recesiune economica;

- T4 2008:
economia americana s-a comprimat pana la un nivel nemaiatins din 1982;

- ianuarie 2009: economistii vad in SUA cea mai lunga recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial;

- august 2009:
economistii estimeaza ca recesiunea din SUA va lua sfarsit in al treilea trimestru din 2009;



















Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri