Ucraina este gata sa-si indeplineasca obligatiile contractuale privind tranzitul gazului pe piata europeana, facand tot posibilul pentru a evita "orice complicatie" si pentru a dovedi ca este un partener de incredere, a declarat, la Bucuresti, ministrul adjunct de externe, Oleksandr Kupcisin.
"Suntem convinsi ca modernizarea infrastructurii ucrainene de tranzitare a gazului, ca si reformele in domeniu energetic, vor asigura un transfer de incredere spre Europa", a spus Oleksandr Kupcisin in interventia sa din cadrul summitului Initiativei Central-Europene, care s-a desfasurat la Bucuresti, conform NewsIn.

Totodata, oficialul ucrainean a declarat ca Ucraina doreste sa evite orice complicatie in acest sens. "As vrea sa subliniez ca Ucraina este gata sa-si indeplineasca obligatiile contractuale fata de partenerii europeni in ceea ce priveste tranzitul gazului pe piata europeana. Ucraina face tot posibilul pentru a evita orice complicatie si pentru a dovedi ca este un partener de incredere in privinta aprovizionarii cu energie", a evidentiat ministrul adjunct.

"Fiind o importanta ruta de tranzit al gazului natural spre Europa, Ucraina trebuie sa se asigure ca va continua sa reprezinte o optiune atractiva pentru partenerii europeni, de aceea, in mod sistematic si consistent, implementam prevederile declaratiei UE-Ucraina din 23 mai 2009", a adaugat Kupcisin.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat miercuri ca Rusia isi va reduce livrarile de gaz spre Europa prin Ucraina, daca aceasta tara mai extrage ilegal gaz fara sa-si achite factura. Iarna trecuta, in ianuarie, o serie de tari europene au ramas fara aprovizionarea cu gaz, din cauza unui conflict intre Kiev si Moscova. Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia, dintre care 80% trece prin Ucraina.

In acest context, reprezentantul rus la UE, Vladimir Cijov, le-a cerut vineri europenilor sa ia "masuri preventive" pentru a se evita o noua criza a gazului in Ucraina la iarna, potrivit AFP. El a mai spus ca Ucraina treneaza liberalizarea pietei sale de gaz si probabil nu va reusi sa indeplineasca cererea FMI de a creste tarifele interne.

Rezervele de gaz stocate subteran de Ucraina sunt aproape tot atat de semnificative ca rezervele totale ale tuturor tarilor din UE, dar nimic nu garanteaza ca ea le va folosi pentru a evita o intrerupere a livrarilor de gaz rusesc spre Europa, a adaugat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri