Credibilitatea internationala a Dubaiului ca viitor pilon al finantelor mondiale a fost zdruncinata de anuntul surprinzator al grupului Dubai World, ce a solicitat un moratoriu de sase luni la plata datoriilor, estimeaza analistii, citati de AFP.


"Evolutia viitoare a situatiei si in special modul in care vor fi anuntate deciziile cruciale vor decide credibilitatea Dubaiului si pozitia sa ca centru financiar", a declarat Cubillas Ding, analist in cadrul grupului de consultanta Celent, transmite NewsIn.

"Sistemul financiar legal din Dubai este pus la incercare pentru prima oara in ceea ce priveste modul de a interactiona cu comunitatea internationala. Nimeni nu vrea sa joace pe un teren unde regulile nu sunt clare", a explicat el.

Centrul financiar international din Dubai (DIFC), veritabil 'city offshore' deschis in 2004, este prezentat pe pagina sa de internet ca "centrul financiar international ce inregistreaza cea mai rapida crestere din lume". DIFC avea ambitia de a avea acelasi statut ca pietele financiare din Londra, New York si Hong Kong.

Grupul Borse Dubai detine 22% din Bursa din Londra, 19,9% din Nasdaq OMX, ce opereaza platforma bursiera americana Nasdaq, precum si participatii in cadrul altor burse europene.

"In contextul in care economia mondiala cunoaste schimbari fundamentale si reajustari, DIFC este gata sa se impuna ca un jucator mondial important in urmatorii ani", declara recent presedintele DIFC, David Eldon, la a cincea aniversare a centrului. DIFC anunta la acel moment o crestere anuala a activitatilor cu 127%, fara a oferi mai multe detalii.

Insa evolutia indicelui bursier local este cu totul alta. Indicele a atins un nivel maxim de 6.000 puncte in urma cu doi ani, inainte de a incepe sa scada, ca urmare a crizei financiare mondiale, ajungand sub 1.500 puncte in urma cu un an. Miercuri, in ultima zi de tranzactionare a saptamanii, indicele a inchis la nivelul de 2.070,89 puncte, in crestere cu 40% de la inceputul anului, insa departe de nivelul maxim.

Aurul s-a ieftinit puternic, pe fondul situatiei din Dubai


Autoritatile din Dubai au ales sa anunte chiar inaintea a patru zile de vacanta bursiera, pentru sarbatoarea Aid Al-Adha, ca Dubai World va solicita un moratoriu de sase luni la plata datoriilor. Bursa se inchisese chiar inaintea acestui anunt.

Lipsa de incredere a investitorilor in emirat s-a agravat din cauza dificultatilor cu care s-au confruntat in obtinerea unor informatii legate de modul in care Dubaiul va rezolva problema datoriei.

"Procesul de luare a deciziilor (...) constiuie o sursa de mari ingrijorari", a subliniat Cubillas Ding, ce a adaugat ca transparenta este un factor important.

Moratoriul prevede aminarea platii unei datorii de 3,5 miliarde dolari a companiei imobiliare Nakheel, parte a grupului Dubai World, ce are scadenta pe 14 decembrie. Din datoriile totale de circa 80 miliarde dolari ale emiratului, datoria Dubai World se ridica la 59 miliarde dolari.

Seicul Ahmed ben Said al-Maktum, seful comisiei fiscale supreme din Dubai, a emis joi un comunicat, in incercarea de a calma investitorii. "Guvernul gestioneaza restructurarea acestei operatiuni comerciale cunoscand perfect modul in care vor reactiona pietele", se spunea in comunicat, care preciza ca informatii mai detaliate vor fi oferite saptamana viitoare.

Criza din Dubai ieftineste petrolul la un minim al ultimelor 7 saptamani

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri