Banca Japoniei a anuntat astazi ca va injecta aproape 10.000 miliarde yeni (77 miliarde euro) in economia nipona, a carei redresare este amenintata de deflatie si de aprecierea yenului, potrivit AFP, citat de NewsIn.


Astfel, institutia a anuntat ca va acorda imprumuturi cu dobanda preferentiala de 0,1% bancilor, garantate cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative. Banca centrala a Japoniei se asteapta ca bancile, datorita noilor lichiditati, sa inceapa sa dea credite companiilor nipone.

"Ne-am gandit ca este mijlocul cel mai eficient de sustinere a redresarii economice", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta masura neconventionala va fi valabila trei luni, a precizat Banca Japoniei, care, in plus, a mentinut dobanda cheie la 0,1%.

Economia Japoniei a revenit pe crestere din al doilea trimestru al acestui an, dupa 12 luni de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945. Totusi, tara a intrat in deflatie, o spirala a scaderii preturilor care antreneaza firmele intr-o cursa pentru cele mai mici costuri, franeaza investitiile si blocheaza cresterea salariilor.

Redresarea economiei nipone este amenintata, totodata, de aprecierea yenului fata de alte valute, in special dolarul, in fata caruia moneda japoneza a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, respectiv de 86,85 yeni pentru un dolar. Aprecierea yenului submineaza competitivitatea industriilor exportatoare nipone, marind preturile produselor fabricate in arhipelag.

Luni, guvernul japonez a anuntat un plan de 2.700 miliarde yeni (aproape 20 miliarde euro), pentru sustinerea economiei, prin relansarea cererii interne.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri