Banca centrala americana, Federal Reserve, a facut un prim pas in strategia sa de retragere a masurilor exceptionale de sustinere a creditarii, majorand cu un sfert de punct dobanda la care se refinanteaza bancile cand nu mai gasesc lichiditati in piata interbancara, potrivit AFP.
Astfel, taxa de scont a fost majorata de la 0,5% la 0,75%.

Consecintele deciziei sunt insa limitate, in conditiile in care aceasta facilitate este putin folosita de bancile comerciale in prezent.

Marti, valoarea acestor imprumuturi se ridica la doar 15,1 miliarde de dolari, de sapte ori sub nivelul din urma cu un an, potrivit NewsIn.

Decizia are, in schimb, o mare incarcatura simbolica: este prima majorare a unei dobanzi de catre Federal Reserve de la inceputul crizei financiare, in 2007.

Institutia daduse insa de inteles ca aceasta va fi una din primele masuri din strategia sa de iesire din criza, in conditiile in care stenograma sedintei din ianuarie a aratat ca expertii Fed au sugerat majorarea dobanzii de scont membrilor comitetului de politica monetara.

Totusi, decizia a venit mai devreme decat se estima. Dupa anunt, dolarul s-a apreciat brusc, investitorii detectand perspectivele unor randamente mai bune pe moneda SUA. Fed a estimat, insa, ca imbunatatirea situatiei economice in SUA ii permite acum sa ia o astfel de decizie fara a bulversa pietele.

Una din primele masuri anticriza luate de Fed la debutul turbulentelor financiare, in august 2007, a constat de altfel in scaderea taxei de scont cu o jumatate de punct, la 5,75%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri