Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut vineri seara liderilor tuturor tarilor din UE sa aprobe "de indata ce va fi posibil" crearea unui mecanism de ajutor pentru Grecia, punand astfel presiune asupra Germaniei, reticenta pe aceasta tema, relateaza AFP.
"Nu mai putem prelungi situatia actuala", a spus Barroso intr-o declaratie facuta la Bruxelles."Le cer liderilor UE sa se puna de acord asupra acestui instrument de indata ce va fi posibil", a adaugat Barroso, care are in vedere summitul prevazut pentru joia si vinerea viitoare la Bruxelles.

"Crearea acestui instrument nu implica activarea sa imediata", a precizat seful Comisiei Europene, in incercarea de a oferi asigurari Germaniei. Barroso a lansat astfel un apel implicit catre cancelarul german Angela Merkel, care continua sa refuze ideea unui plan european pentru ajutarea financiara a Greciei, pe motiv ca acest fapt ar trimite un semnal prost.

Mecanismul in discutie "va fi un sistem de imprumuturi bilaterale coordonate" din partea tarilor partenere ale Greciei din zona euro, in "conditii stricte" si cu respectarea tratatului UE, care interzice salvarea unei tari din Eurogrup, a subliniat Barroso. El a insistat asupra necesitatii de a obtine un acord pe tema "unui instrument al zonei euro", pilotat de "zona euro si de institutiile sale", scrie NewsIn.

Presedintele CE a exclus in acelasi timp posibilitatea ca Fondul Monetar International sa poata participa la acest instrument printr-o contributie financiara proprie. Barroso a refuzat pur si simplu sa "faca speculatii" in legatura cu aceasta ipoteza.

Insa presedintele executivului european nu a dorit sa dea detalii despre modalitatile mecanismului de ajutor.
Potrivit unei surse europene apropiate discutiilor, suma de care Grecia ar avea nevoie este "ceva mai mare de 22 de miliarde de euro".

Planul de ajutor al zonei euro care in prezent se afla in curs de examinare ar permite Greciei sa se imprumute la "rate ale dobanzii mai mici decat cele care se practica in prezent pe piata", potrivit acestei surse. La ultima sa emitere de obligatiuni, Atena a trebuit sa-si ia angajamentul ca va da o dobanda de 6%, adica de doua ori mai mare decat ceea ce trebuie sa achite Germania pentru a se imprumuta.

Potrivit unei alte surse europene, mai multe banci si institutii financiare ar fi luate in calcul pentru a acorda, la momentul potrivit, imprumuturi Greciei. Printre ele se numara Casa de Depuneri din Franta, o institutie financiara publica, banca franco-belgiana Dexia si, daca Berlinul isi va da acordul, banci regionale publice germane.

Ministrii de finante din zona euro s-au pus de acord luni asupra liniilor generale ale unui asemenea plan. Insa acest mecanism inedit in istoria zonei euro trebuie sa fie validat politic de sefii de stat si de guvern din UE pentru a putea fi declansat cand va veni momentul. Cancelarul german Angela Merkel a refuzat pana in prezent sa aprobe mecanismul, cu riscul de a-si contrazice propriul ministru de finante, Wolfgang Schäuble.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri