Camera Reprezentantilor a adoptat un proiect de lege referitor la reforma sistemului de asigurari medicale, oferind o victorie legislativa majora presedintelui Barack Obama, care urmeaza sa promulge rapid textul.
Reprezentantii au adoptat textul - versiunea aprobata de Senat in 24 decembrie - cu o majoritate de 219 voturi, cu trei mai multe decat cele 216 voturi necesare pentru a trece proiectul de lege. 212 voturi au fost impotriva, relateaza AFP, conform NewsIn.

Democratii au aplaudat zgomotos, de altfel, cand a fost inregistrat cel de-al 216-lea vot. Textul poate fi trimis acum Casei Albe, unde va fi promulgat de presedintele Barack Obama, asteptat sa iasa la declaratii publice. Reprezentantii vor trebui sa se pronunte, de asemenea, asupra unei serii de modificari ale proiectului de lege dorite de majoritatea democrata. Dupa ce vor fi aprobate de Camera, aceste "corectii" vor fi trimise Senatului, care va incerca sa le aprobe saptamana viitoare, scrie 9AM.ro.

Reforma va permite garantarea unei asigurari medicale pentru 32 de milioane de americani care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Obiectivul este ca 95% dintre americanii cu varsta de pana in 65 de ani sa aiba o asigurare in caz de boala. Cei mai in varsta sunt deja protejati prin sistemul de asigurare publica, Medicare.

Reforma va obliga, de asemenea, persoanele fizice sa-si faca o asigurare privata, in caz contrar riscand sa plateasca o penalitate anuala. Noul sistem ofera deduceri de impozite pentru micile intreprinderi pentru ca acestea sa finanteze asigurarea de sanatate a salariatilor lor, si acorda ajutor caminelor mai modeste. Companiile de asigurari nu vor mai putea refuza sa acopere o persoana bolnava.

Reforma, cu un cost de 940 de miliarde de dolari pe zece ani, va permite reducerea deficitului americani cu 138 de miliarde de dolari in perioada mentionata.

Presedintele Obama, care si-a amanat pentru luna iunie un turneu prevazut in Asia tocmai pentru a fi la Washington in momentul crucial al votului, a venit sambata la Capitoliu si a avut in fata reprezentantilor din Camera o ultima pledoarie in favoarea proiectului sau de capatai.

"Totul sta in mainile voastre, este timpul sa adoptam reforma sanatatii, pentru America, si cred ca o veti face maine (duminica - n.r.)", a spus seful Casei Albe, care a recunoscut ca este vorba despre un "vot dificil". Obama a facut aluzie la pierderea de popularitate pe care o poate declansa acest vot.

Sistemul de asigurare medicala in Statele Unite

Asigurarea medicala universala nu exista in Statele Unite, unde circa 36 de milioane de cetateni nu au o asigurare de sanatate, situatie pe care proiectul de lege aprobat duminica de Camera Reprezentantilor incearca sa o schimbe, cel putin pentru 32 de milioane dintre ei.

Potrivit Biroului american de recensamant. proportia persoanelor fara asigurare de sanatate era in 2008 de 15,4%, adica 46,3 milioane de persoane. Dintre acestia, circa 10 milioane erau straini cu drept de rezidenta in Statele Unite.

In plus, mai multe milioane de americani dispun de asigurari medicale care nu acopera toate costurile, intr-o tara in care ingrijirea medicala si medicamentele sunt extrem de scumpe.

Asigurarea medicala, un "razboi de 100 de ani" in SUA


Sistemul de asigurari medicale, care a trecut o etapa istorica in Statele Unite, este dezbatut de un secol in aceasta tara, iar multi presedinti au incercat in zadar sa il modifice, unii pierzand chiar alegerile din aceasta cauza. Presedintii care au luptat sa modifice acest sistem sunt: Theodore Roosevelt, nepotul sau, Franklin Delano Roosevelt, care a lansat "New Deal", Harry Truman, John Kennedy, Lyndon Johnson, care reuseste in cele din urma ca promulge doua programe de asistenta - Medicaid, pentru persoaneele defavorizate, si Medicare, pentru cele mai in varsta de 65 de ani sau cu dizabilitati, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton si, acum, Barack Obama.

Sursa foto: hepta.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri