Economistii nu se asteapta ca pietele financiare sa reactioneze negativ ca urmare a a trecerii in nefiinta a lui Slawomir Skrzypek, guvernatorul bancii centrale din Polonia, decedat in urma accidentului aviatic din Rusia.

“Nu anticipam un impact negativ pe piata valutara”, a declarat Simon Quijano-Evans, analist in cadrul Credit Agricole, citat de thenews.pl.

“Sistmul constitutional din Polonia este foarte solid si defineste foarte clar pasii care trebuie facuti intr-o astfel de situatie. Sistemul economic va opera normal, cu un rol bine definit al bancii centrale”, a explicat analistul.

In saptamanile de dinaintea decesului sau, Slawomir Skrzypek a fost implicat intr-un conflict cu guvernul in legatura cu profiturile Bancii Nationale a Poloniei. Totusi, The Warsaw Business Journal scrie ca luptele politice care au avut loc inainte de tragedia de la Smolensk au fost date uitarii.

Viceguvernatorul bancii centrale a Poloniei, Piotr Wiesiolek, a preluat temporar functia de bancher central si sarcinile pe care le avea guvernatorul Slawomir Skrzypek.

Analistii considera ca decesul guvernatorului nu va schimba traseul politicii monetare din Polonia, dar numirea unui succesor permanent pentru Slawomir Skrzypek va reprezenta un test pentru partidul de la putere, Platforma Civica, care ar putea trasa o independenta bancii centrala.

“Cum acest transfer de putere nu a mai fost niciodata testat, este neclar cine va numi un nou bancher central”, declara Mateusz Szczurek, economist al ING Bank Polonia, citat de Wall Street Journal.

Analistii sunt insa consecventi: politica monetara a bancii centrale din Polonia nu va fi afectata de decesul guvernatorului. “Din fericire, nu este nevoie ca banca centrala sa ia in aceasta perioada decizii cruciale, cum se intampla in urma cu un an”, a spus pentru Financial Times Ryszard Petru, economist sef al BRE Bank, o subsidiara a bancii germane Commerzbank.

Cu o zi inainte de decesul lui Slawomir Skrzypek - vineri, banca centrala din Polonia a intervenit pe piata monetara pentru a deprecia zlotul.

Site-ul bancii centrale din Polonia a trecut la culorile alb si negru in semn de doliu dupa accidentul aviatic de sambata. Polonia va fi in doliu timp de o saptamana dupa moartea presedintelui Lech Kavzynski si a altor oficiali de rang inalt.

Totusi, un imens vid de putere a aparut, dupa ce o posturi de rang inalt au ramas vacante. Functii de la presedintie au fost insa ocupate de oponentii politici ai celor care au detinut anterior conducerea si au murit in accidentul aviatic din Rusia.

Sambata dimineata, avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prabusit la aterizare langa orasul Pesorsk, regiunea Smolensk, in conditii de ceata deasa.

Delegatia poloneza se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, cand mii de ofiteri polonezi au fost executati de armata sovietica.

Presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski, care este si candidatul Platformei Civile la prezidentiale, a anuntat ca va convoca alegerile anticipate dupa consultari cu partidele politice.

Partidul fostului presedinte ar urma sa anunte un alt candidat pentru acest scrutin, pentru ca Lech Kaczynski vroia sa mai candideze pentru un nou mandat, chiar daca nu era favoritul acestor alegeri. Marea intrebare este cine il va inlocui.

In avionul presedintelui se mai afla si un alt contracandidat al sau, candidatul partidului de stanga.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri