Banca americana Goldman Sachs a fost acuzata de frauda de catre supraveghetorul pietei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), care sustine ca banca a inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".
SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations") legat de performanta unor titluri asociate cu imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor, potrivit Boursorama.

SEC reproseaza bancii ca nu a furnizat investitorilor "informatii vitale" asupra acestui CDO, numit Abacus. Printre aceste informatii figureaza faptul ca un administrator important de fonduri speculative, Paulson & Co, era implicat in alegerea actiunilor incluse in portofoliul Abacus si ca, in plus, deschisese o pozitie de vanzare pe produsul structurat al Goldman Sachs, mizand astfel pe scaderea valorii acestuia, informeaza NewsIn.

Potrivit plangerii inaintate de SEC, Paulson & Co a platit 15 milioane de dolari bancii Goldman Sachs pentru a realiza structura Abacus, produs care a fost incheiat in 26 aprilie 2007. In ceva mai mult de noua luni, 99% din portofoliul cuprins in acest CDO suferise deprecieri, potrivit SEC.

Supraveghetorul pietei de capital considera ca principalul responsabil pentru crearea Abacus este Fabrice Tourre, vicepresedinte al Goldman Sachs, pe care il acuza de asemenea de frauda.

Dupa aflarea vestii, actiunile Goldman Sachs au pierdut 12,5% din valoare la Bursa din New York.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri