Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, apreciaza ca guvernele risca un razboi al valutelor daca vor incerca sa foloseasca cursurile de schimb valutar pentru rezolvarea problemelor interne, relateaza Financial Times.
"A inceput sa circule ideea ca valutele pot fi utilizate ca arme in politica economica. Transpusa in actiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economiei globale. O asemenea abordare poate avea un impact foarte distrugator si de durata", a afirmat Strauss-Kahn pentru publicatia britanica, informeaza Mediafax.

Yenul s-a depreciat fata de dolar dupa ce banca centrala a Japoniei a anuntat reducerea la zero a dobanzii cheie, relaxarea si mai mult a politicii monetare si cumpararea de diverse active financiare pentru a asigura lichiditate pe piete.

Valoarea obligatiunilor de stat, a actiunilor si cotatiile aurului au urcat, in conditiile in care investitorii se asteapta ca bancile centrale ale marilor puteri economice sa ia noi masuri de politica monetara pentru asigurarea lichiditatilor pe piete.

"Unele state emergente ale caror economii se confrunta cu intrari masive de capital considera ca a venit timpul sa-si foloseasca monedele pentru a incerca sa castige un avantaj, in special pe latura comerciala. Nu cred ca aceasta este o solutie buna", a spus seful FMI.

In ultimele saptamani, guvernele mai multor economii mari au luat masuri pentru limitarea presiunilor ascendente asupa monedelor nationale. Japonia a intervenit pe piata valutara prin vanzarea de yeni pentru prima data in ultimii sase ani.

Saptamana trecuta, ministrul de finante al Braziliei, Guido Mantega, a avertizat, la randul lui, asupra unui razboi al valutelor. Autoritatile braziliene au anuntat, totodata, ca vor interveni pentru a stopa aprecierea realului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri