Dolarul s-a depreciat fata de euro si alte valute de referinta, concluziile summit-ului ministrilor de finante din statele G20, derulat in weekend in Coreea de Sud, determinand investitorii sa continue sa vanda moneda americana si sa cumpere actiuni si marfuri, transmite Reuters.
Marile burse europene au deschis in urcare. Indicele pan-european de referinta FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,4% in debutul sedintei, informeaza Mediafax.

Desi summit-ul G20 nu a condus la concluzii concrete privind unele probleme cheie, cum ar fi tinte clare de reducere a dezechilibrelor comerciale si de cont curent, liderii financiari ai lumii au convenit ca valutele trebuie sa evolueze la cursuri determinate de piata, si nu de interesele de competitivitate economica ale unei tari, iar statele cu economii emergente au obtinut mai multa putere in conducerea Fondului Monetar International, castigand 6% din drepturile de vot de la tarile dezvoltate.

"Se pare ca piata a luat concluziile G20 drept o unda verde pentru continuarea trendurilor din ultimele saptamani, care au inclinat catre deprecierea dolarului", noteaza un analist din Hong Kong al Royal Bank of Canada.

In continuare, investitorii vor acorda o atentie deosebita consiliului de politica monetara al Federal Reserve de la inceputul saptamanii viitoare, care ar putea rezulta intr-o noua interventie pe piata a bancii centrale americane prin achizitia de active cu bani proaspat tipariti, pentru sustinerea economiei.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, va sustine luni un discurs care ar putea oferi indicii privind intentiile celei mai puternice banci centrale din lume pentru urmatoarea perioada.

Astfel, dolarul a cazut din nou la maximul ultimilor 15 ani fata de yen, cursul coborand la 80,65 yeni/dolar. Dealerii sunt convinsi ca Banca Japoniei nu va interveni pe piata pentru deprecierea monedei nationale in aceste zile, la scurt timp dupa un summit G20 care a criticat devalorizarile competitive ale valutelor.

Euro a crescut cu 0,8%, la 1,4058 dolari/euro, si inregistreaza o crestere cu 9,6% fata de luna septembrie.

Bursele asiatice au urcat puternic in sedinta, insa piata de la Tokyo a inchis in scadere, din cauza temerilor legate de aprecierea yenului, care afecteaza exportatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri