Programul de ajutor stabilit de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Irlanda calmeaza temerile si consolideaza increderea pietelor, apreciaza ministrul de Finante al Portugaliei, stat care ar putea fi nevoit sa apeleze la sprijin financiar extern, potrivit AFP.
"Faptul ca Irlanda poate beneficia de un plan de ajutor semnificativ calmeaza temerile, reduce incertitudinile si consolideaza increderea pietelor. Fara nicio indoiala, aceste eforturi sunt un element pozitiv pentru stabilitatea zonei euro. Inca o data s-a demonstrat ca zona euro dispune de mecanisme adaptate garantarii stabilitatii financiare", a declarat ministrul portughez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos, potrivit Mediafax.

UE si FMI au convenit sa acorde Irlandei un imprumut de urgenta de 80-90 miliarde euro, iar oficialii celor trei parti au inceput luni dimineata sa puna la punct detaliile acordului, in timp ce guvernul de la Dublin finalizeaza un buget de austeritate.

Oficialul a subliniat diferentele dintre Irlanda si Portugalia, amintind ca sistemul bancar portughez este bine reglementat si supravegheat, rezistent si bine capitalizat. El mentioneaza, totodata, strategia "clara si adaptata" a guvernului de la Lisabona pentru implementarea masurilor de consolidare bugetara si reformele structurale prin care se vizeaza imbunatatirea competitivitatii economiei si sustinerea dezvoltarii.

Portugalia va reduce in acest an deficitul bugetar de la 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la 7,3% din PIB, iar bugetul pentru 2011, bazat pe un important acord politic, va fi adoptat in aceasta saptamana, a afirmat Teixeira dos Santos. Bugetul garanteaza un defciti de 4,6% din PIB pentru anul viitor.

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia cauta sa evite cu orice pret o interventie a FMI, pe care mai multi analisti o considera inevitabila.

Portugalia ar putea inregistra la sfarsitul acestui an datorii echivalente cu 83% din PIB. Saptamana trecuta, randamentele obligatiunilor portugheze scadente la zece ani au depasit 7%, ceea ce a amplificat temerile legate de capacitatea statului de a se finanta. Portugalia va trebui sa ramburseze in 2011 imprumuturi de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde de euro in primul semestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri