Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treapta, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei si a avertizat ca acest calificativ ramane sub supraveghere, cu implicatii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarul de finantare al sectorului bancar, potrivit Mediafax.
Pe acelasi nivel de rating cu Irlanda se plaseaza state precum Portugalia sau Botswana, noteaza Bloomberg.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a dizolvat marti Parlamentul si a fixat convocarea de alegeri legislative anticipate la 25 februarie, dupa ce parteneri din coalitie s-au retras de la guvernare. Popularitatea executivului s-a redus semnificativ dupa ce deficitul bugetar al statului a crescut, nevoie de finantare a bancilor s-a majorat, iar guvernul a fost nevoit sa ceara ajutor de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI).

"Perspectiva negativa reflecta incertitudinile care inconjoara marimea necesarului de capital aditional al sistemului financiar, in mare parte detinut de stat", se arata intr-un comunicat al S&P.

Fitch Ratings a retrogradat la inceputul lunii decembrie a anului trecut calificativul Irlandei de la "A+" la "BBB+", cu perspectiva stabila. Ratingul irlandez a fost redus, in aceeasi luna, si de Moody's Investors Service, de la "Aa2" la "Baa1", cu perspectiva negativa.

"Retrogradarea ratingului, desi asteptata, confirma ca Irlanda nu si-a pus inca finantele pe fundatii solide", a afirmat Charles Diebel, analist la Lloyds TSB Bank.

Irlanda s-a angajat, pentru a primi un ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE si FMI, sa efectueze teste de stres in sectorul bancar pentru a determina necesarul de finantare al unor instituitii de credit precum Allied Irish Banks si Bank of Ireland.

S&P a anuntat ca va astepta rezultatele acestor evaluari, care se vor finaliza pana la sfarsitul lunii martie. Guvernul a injectat deja 46 de miliarde de euro in capitalul bancilor.

Agentia apreciaza, totodata, ca exista riscuri negative considerabile pentru economie, din cauza dependentei acesteia de cererea externa si a reducerii cheltuielilor populatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri