La finele saptamanii trecute, Doru Lionachescu, managing partner al casei de investitii Capital Partners, s-a deplasat la Beijing insotit de alti doi specialisti din investment bankingul local: Andrei Diaconescu, unul din cei doi parteneri ai sai si Ciprian Ghetau, noul director al departamentului M&A din cadrul Capital Partners. Prilejul acestei vizite? Capital Partners a aderat la M&A International, cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii independente. In 2006, M&A International a incheiat 290 de tranzactii, dintre care 88 cross-border, in valoare de 17,5 miliarde de dolari.
Wall-Street: Cand au inceput negocierile cu cei de la M&A International pentru admitere in alianta?

Discutiile preliminare au inceput acum ceva mai bine de un an iar procesul de admitere a presupus parcurgerea unor etape succesive de intervievare, chestionare si prezentari care au avut loc in Danemarca si Elvetia, urmate de o vizita facuta la Bucuresti de catre directorul executiv al aliantei, pentru a ne cunoaste mai bine la fata locului si pentru a putea aprecia mai corect capacitatile companiei. Procesul este foarte complex tocmai pentru ca alianta, dorind sa-si conserve statutul de lider mondial in domeniu, este foarte scrupuloasa in selectia noilor membri.

Wall-Street: Care a fost mecanismul votului final de la Beijing?

Mai exact, vineri am facut o ultima prezentare detaliata a companiei si am raspuns la intrebari iar simbata dimineata, la primul punct de pe agenda Adunarii Generale a Membrilor aliantei, am fost votati, in unanimitate, sa devenim partenerul exclusiv al M&A International in Romania si totodata al 37- lea membru al aliantei.

Admiterea unui nou membru in M&A International se face, dupa parcurgerea etapelor preliminarea pe care le-am descris mai sus, la recomandarea Comitetului Executiv, prin votul membrilor in cadrul Adunarii Generale anuale, care in 2007 s-a tinut in China. Adunarea Generala, care desigur are si alte puncte pe ordinea de zi, este condusa de Presedintele aliantei, in prezent americanul Murray Beach, partenerul companiei Boston Corporate Finance, unul dintre cei mai reputati investment bankeri ai lumii in domeniul tehnologiei. Vicepresedintii actuali ai aliantei – care acopera fiecare cite o zona geografica – sint italianul Atilio Arietti, americanii Mark Lerner (Asia-Pacific) si Scott Hardman si britanicul Howard Leigh, toti bancheri cu mare experienta si lideri necontestati in pietele lor.

Avind in vedere calibrul profesional al conducatorilor si al tuturor membrilor aliantei, cred ca este o mare realizare pentru noi asocierea cu asemenea nume si sint foarte fericit ca toate eforturile noastre au fost rasplatite cu un vot unanim de acceptare in alianta.

Wall-Street: Mai mult, care sunt criteriile de baza care sunt luate in considerare atunci cand o banca de investitii doreste sa adere la M&A International. Exista si criterii preliminare eliminatorii? In plus, exista si criterii mai largi care tin de nivelul de dezvoltare al economiei unei tari sau de numarul/valoarea fuziunilor si achizitiilor din tara respectiva?

Criteriile ca si procedura de identificare, selectie si admitere a noilor membri sint descrise detaliat in statutul aliantei; criteriile sint cele oarecum normale pentru cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii: reputatie ireprosabila, pozitie dominanta in piata locala, structura organizatorica functionala in parametrii definiti de alianta, istorie tranzactionala. Oricind insa in procesul de selectie preliminara alianta poate intrerupe discutia cu un aplicant si, mai mult, chiar dupa parcurgerea tuturor etapelor, votul membrilor poate fi negativ (s-a intimplat in citeva rinduri). Ca sa va faceti o idée despre strictetea si seriozitatea criteriilor, intr-o piata dezvoltata cum e Austria alianta a rejectat pina acum patru aplicanti, iar astea nu erau firmulite de apartament. Pe de alta parte, alianta este o organizatie profesionala bazata pe meritocratie, cu alte cuvinte, criteriile sint absolut aceleasi indiferent de tara de provenienta; diferenta intre piete o face de obicei dimensiunea tranzactiilor, nu numarul acestora care, in cazul bancilor de investitii performante, este limitat exclusiv de capacitatea de executie (timp, numar de persoane, etc).

Wall-Street: Am observat ca nu exista mai mult de un membru M&A International dintr-o singura tara, cu exceptia statelor foarte mari. Exista, in acest sens, o regula?

Da, alianta incurajeaza ideea exclusivitatii nationale sau regionale a fiecarui partener. Din aceasta perspectiva, cred ca performanta Capital Partners de a fi selectata drept partenerul exclusiv al aliantei in Romania este cu atit mai meritorie. Practic, fara sa exagerez, cred ca la votul de simbata, am pus Romania pe harta celei mai mari aliante mondiale de fuziuni si achizitii (alianta a incheiat in ultimii 5 ani peste 1.000 de tranzactii in valoare de peste 60 miliarde dolari, mai mult decit Pricewaterhouse si KPMG luate impreuna, aceasta e dimensiunea M&A International).

Wall-Street: Care sunt principalele avantaje ale Capital Partners care vor rezulta de pe urma acestei afilieri?

Eu am convingerea ca aceasta afiliere ne proiecteaza intr-o alta liga profesionala deoarece avem de astazi capacitatea de a oferi clientilor o retea de distributie in 37 de tari, alaturi de unele dintre cele mai mari case de M&A din fiecare piata (Angermann, Cavendish, Smith&Williamson, Holland CF, Arietti, Concorde Hungary, Boston CF, PDF Turkey, Avenka Rusia, Closa Spania, etc). Este evident ca o asemenea retea de distributie este superioara chiar si marii majoritati a bancilor prezente in Romania. Al doilea avantaj enorm il reprezinta faptul ca ne-am racordat la know-howul, principiile de functionare si criteriile etice ale liderului mondial; pentru orice tranzactie, analistii nostri vor putea accesa instantaneu enorma baza de date a aliantei, pot cere sprijin de la oricare dintre membri si, in multe cazuri, vom participa alaturi de alti membri ai aliantei la obtinerea mandatelor – fie in Romania, fie in strainatate. In fine, afilierea ne ofera si avantajul validarii independente de catre liderul mondial a modelului nostru de business, ceea ce nu e deloc putin. Pe scurt, pentru noi aceasta afiliere ofera toate avantajele asocierii cu cea mai mare banca din lume, dar fara dezavantajul pierderii independentei.

Wall-Street: Vor veni mai usor la dvs. institutiile financiare, bancile si fondurile de investitii, fondurile si bancile comerciale, ca urmare a acestei afilieri?

Nu e vorba de a veni mai usor, afilierea ne deschide noua oportunitati de lucru la care fara acest acces la cea mai mare retea din lume nu puteam spera; sa va dau doar doua exemple: 1. o companie romaneasca vrea rapid investitor strain, ce faci? Te apuci sa bati la usi, sa dai anunturi la mica publicitate? Alianta ne ofera un canal instantaneu de acces la peste 400 de profesionisti in M&A din 37 de tari. 2. Mandate de cumparare din strainatate pentru Romania, un sector aproape de neatins pentru o firma locala fara afiliere. Cu alte cuvinte, afilierea la alianta ne da posibilitatea sa sistematizam procesul de vinzare sau cumparare a unei companii, ceea ce in ultima instanta inseamna profesionalizare si eficientizare.

Wall-Street: Credeti ca vor exista, in mod indirect, si avantaje suplimentare pentru clientii Capital Partners?

Indiscutabil, in principal datorita faptului ca le vom putea oferi acces la mult mai multe optiuni de vinzare-cumparare. In plus alianta organizeaza anual doua evenimente majore adresate companiilor care isi cauta parteneri strategici si mi-am propus sa spargem gheata cit mai repede si la acest capitol cu o prima participare romaneasca.

Wall-Street: Un lucru interesant: exista o baza de date actualizata constant cu informatii relevante de membrii M&A International. Exista si date concrete care apar aici, sau se rezuma doar la informatii generaliste care privesc achizitii si fuziuni?

Este una dintre cele mai valoroase baze de date din domeniul fuziunilor si achizitiilor – disponibila desigur in regim de confidentialitate doar membrilor – care descrie in detaliu toate aspectele unei tranzactii si ofera suplimentar o multitudine de sinteze sectoriale, regionale, dimensionale, etc.

Wall-Street: Cu siguranta, networkingul reprezinta unul din avantajele cele mai importante pentru un membru al aliantei. Sa vorbim succint despre evenimente ca M&A Mid-Market Forum. Din experienta dvs, prin ce difera un astfel de eveniment fata de conferintele obisnuite? Ar fi oportuna organizarea unui astfel de forum in Romania?

MMF alaturi de SAF (Strategic Acquirors Forum) nu sint conferinte, este un concept inovator si foarte eficient de intilniri in cadrul carora companii din toata lumea – identificate de membrii aliantei - care au un interes confirmat de achizitie sau vinzare sint puse in contact direct cu posibile tinte sau investitori (identificanti tot de alianta). Acest concept se bucura de o imensa popularitate pentru ca, fara exceptie, fiecare forum genereaza tranzactii, deci nu e cunoscutul batut al apei in piua de la prezidii de conferinte. Forumurile dureaza, atentie, doar o zi, sint foarte intense (anul trecut au avut loc peste 800 de intilniri bilaterale) si de aceea foarte eficiente.

Wall-Street: Cum estimati ca va evolua ritmul intermedierilor de tranzactii si fuziuni pentru Capital Partners in urmatoarele luni (in urmatorii ani) ca urmare a aderarii la alianta?

Afilierea noastra la M&A International nu va produce efecte materiale imediate, este un angajament pe termen lung dar, chiar pina la confirmarea afilierii, volumul nostru de mandate de fuziuni si achizitii anul acesta este dublu fata de anul trecut (si este abia aprilie).

Wall-Street: In mod concret, pentu a sublinia mai bine calitatea de membru al M&A International, dupa deplasarea la Beijing, care va fi urmatorul contact al Capital Partners cu alianta?

Urmatoarea activitate organizatorica in alianta, la care vom participa si noi pentru prima data in calitate de membru, va fi Conventia Membrilor Europeni, care anul acesta va avea loc la sfirsitul lunii iunie la Sankt Petersburg. Pina atunci insa deja avem de lucru pe mandate comune cu anumiti membri din alianta, precum si pe mandate ale noastre pe care le distribuim in retea, deci ma astept la un contact zilnic cu alianta intr-un fel sau in altul.

Wall-Street: Am gasit la sectiunea Languages a siteului oficial al M&A International chiar si limbi precum letona si maghiara. Va exista si o varianta a siteului in limba romana, ca urmare a admiterii Capital Partners in alianta?

Intersanta observatie, nu m-am gindit la asta, dar o voi sugera proaspatului director de marketing al aliantei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri