Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus, vineri, sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie sa o depuna in 10 zile, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu si fals in legatura cu autorizarea clubului Colectiv.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, vineri, ca in cazul lui Cristian Popescu Piedone, cercetat pentru abuz in serviciu, a fost luata masura controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, incepand de vineri 18 decembrie, scrie Mediafax.

Cristian Popescu Piedone trebuie sa depuna in termen de 10 zile cautiunea de 1,5 milioane de lei, care va fi consemnata pe numele fostului primar al Sectorului 4, la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, la o unitate bancara.

In perioada in care va fi sub control judiciar, Cristian Popescu Piedone are interdictie sa paraseasca tara si sa se apropie sau sa comunice cu ceilalti inculpati si cu martorii din dosar. Fostul primar trebuie sa mearga la Politia Sectorului 4 in zilele stabilite prin programul de supraveghere, sa se prezinte la DNA sau la instanta ori de cate ori este chemat, sa anunte daca isi schimba locuinta, sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de subzistenta, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe sume de bani si alte bunuri ale lui Cristian Popescu Piedone. Sechestru asigurator a fost pus si pe bani si bunuri ale Aureliei Iofciu, Luminitei Larisa Ganea si Sandrei Ramona Motoc, la data faptelor functionare in Primaria Sectorului 4.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta luarea masurii preventive si a masurilor asiguratorii, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu si fals in legatura cu autorizarea clubului Colectiv, unde in 30 octombrie a izbucnit incendiul in urma caruia au murit 62 de persoane.

Fostul primar al Sectorului 4 a fost si miercuri la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta ca urmarirea penala in cazul sau a fost extinsa pentru noi fapte de abuz in serviciu si fals intelectual, respectiv pentru ca a mai autorizat o firma cu incalcarea legilor privind apararea impotriva incendiilor.

In acelasi dosar, anchetatorii au extins cercetarile si fata de Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si de Ramona Sandra Motoc, functionar in cadrul aceluiasi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la fals intelectual.

Potrivit ordonantei procurorilor de extindere a urmaririi penale, in perioada 12 noiembrie 2014- 30 ianuarie 2015, in calitate de primar al Sectorului 4 Bucuresti, Cristian Popescu Piedone "si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, cu incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prevazute in Legea nr. 307/12.07.2006, HGR 1739/06.12.2006 si Ordinul MAI nr. 3/2011, prin aceea ca a emis un acord si o autorizatie de functionare necesare desfasurarii activitatii de catre o societate comerciala (alta decat SC Colectiv Club SRL)".

"Pentru a autoriza functionarea acestei societati comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul si autorizatia de functionare), prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca firma respectiva indeplinea cerintelor legale necesare avizarii", se arata in documentul anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, Aurelia Iofciu si Sandra Ramona Motoc l-ar fi sprijinit pe fostul primar al Sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat.

Procurorii anticoruptie au deschis un dosar de abuz in serviciu dupa incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, in care si-au pierdut viata 62 de persoane. In acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmarire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea, pentru emiterea autorizatiei pentru local fara avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) privind securitatea la incendiu.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, in 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, iar cele doua angajate l-au sprijinit in emiterea celor doua documente.

Piedone si cele doua angajate au fost arestati in 7 noiembrie, de Tribunalul Bucuresti, si pusi in libertate in 11 noiembrie, de Curtea de Apel.

Intr-un alt dosar, procurorii militari din DNA i-au trimis in judecata, in 4 decembrie, pe ofiterii ISU Bucuresti-Ilfov Antonina Radu si Petrica George Matei, ambii in arest preventiv, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii militari din DNA sustin ca acestia, desi au facut mai multe deplasari la Colectiv, nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu. Mai mult, cei doi angajati ai ISU s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului cu intocmirea dosarului pentru obtinerea avizului PSI.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri