La doi pasi de Romania si cu preturi atat de mici incat iti golesti fericit portofelul, Republica Moldova te asteapta sa descoperi "Drumul vinului", caci aici aroma din pahar este o destinatie in sine.

Nu are mare si nu are nici munte. Dar nu conteaza pentru ca Republica Moldova este mai mult despre a simti, decat despre a vedea. Desi este mica ca suprafata si populatie si este plasata la marginea Europei, Republica Moldova este o adevarata "Mecca" pe harta vinului in lume, caci are cea mai mare suprafata de vii, 107.000 ha, raportat la suprafata tarii. Iar pentru romani, poate fi o mica Franta sau o Franta aflata la scurta distanta, care poate fi descoperita pe propriul "drum al vinului", atractia principala a tarii.

In "orasul subteran" de la Milestii Mici, crama din Cartea Recordurilor

Vecinii nostri de peste Prut au cea mai mare colectie de vinuri din lume, intrata in Cartea Recordurilor pentru cele peste 1,5 milioane de sticle de vin de la domeniul viticol de la Milestii Mici, aflat la 20 km sud de Chisinau. Crama are 200 km de galerii, din care sunt folositi 55, iar cel mai adanc punct se afla la 85 de metri. Milestii Mici este, de fapt, un oras subteran, unde "strazile" au denumiri de vin, ca Chardonnay, Sauvignon si altele si care in zilele bune sunt strabatute de 1.000 de vizitatori pe zi. Aici puteti intra si cu masina personala.

Dupa o vizita de 40 de minute in galeriile unde temperatura este de 13-14 grade Celsius, va puteti rasfata papilele gustative cu o cate o degustare. Aveti de ales din 23 de meniuri, care contin vin, diferite gustari si o masa, si care costa de la 310 lei moldovenesti (aprox. 61 lei) la 2.000 lei moldovenesti (393 lei). Preturile includ excursia in galerii, care separat costa 200 lei moldovenesti (39,3 lei) in cursul saptamanii si 300 lei moldovenesti (59 lei) in weekend. Intreaga vizita, cu tot cu degustare si masa, dureaza in jur de 2 ore, timp suficient pentru a va dori sa continuati "Drumul vinului".

Cea mai scumpa sticla de vin: 5.900 lei

Sala de degustare la crama Milestii Mici

Dar sa nu uitam: daca sunteti colectionar de sticle de vin, puteti cumpara cea mai veche si scumpa sticla de vin. Aceasta costa 5.900 lei (29.700 lei moldovenesti) si dateaza din 1973. Pentrul consumul imediat sticlele de vin costa de la 27 lei moldovenesti (5 lei) la 200 lei moldovenesti (40 lei) sau mai mult.

Parca pentru a creste si mai mult curiozitatea pentru cramele moldovenesti, Complexul Orheiul Vechi este plasat pe drumul vostru spre savoarea din pahar. Si nu degeaba. Orheiul Vechi este poate cea mai buna oprire pentru a intelege traditia de peste Prut. Dupa 400 de metri de mers pe jos pe un drum de tara, am dat de Pensiunea Agroturistica Butuceni, unde camerele si mesele sunt gatite ca pe vremuri si unde mancarea va este adusa in strachini. Un loc in care trecutul este miezul prezentului, unul conectat la Internet, caci aici vin multi turisti straini, printre care si americani.

Dar sa continuam "Drumul vinului" si sa descoperim un nou "oras subteran", crama Cricova, principala atractie turistica a Republicii Moldova. Este renumita pentru vinurile sale, dar si pentru sampanie, iar legenda spune ca pana si primul cosmonaut al lumii, Iuri Gagarin, a degustat vin de la Cricova. Aici, exista 40 de milioane de litri de vin depozitat in butoaie, pe o suprafata totala de 80 de km patrati. Si asta pentru ca domeniul Cricova detine 750 ha de vita de vie.

Butoaie la Cricova

In orasul subteran Cricova, aflat la 100 de metri sub pamant, ajungeti cu un trenulet motorizat, pentru ca apoi sa descoperiti la pas cateva dintre strazile cu denumiri de vin ale cramei, dar puteti intra si cu masina personala. Un simplu tur al cramei costa 275 lei moldovenesti (54 lei), fara degustare de vinuri sau suveniruri. Pentru acestea preturile urca la 510 lei moldovenesti (100 lei).

Colectia de vinuri a cancelarului german Angela Merkel

Pe aici au trecut si Angela Merkel, Vladimir Putin, John Kerry si multi alti politicieni internationali, dar si Traian Basescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Ion Iliescu. Fiecare dintre ei a primit cadou din partea Cricova cate o colectie de vinuri depozitate in beci. La Cricova poate avea oricine propria colectie de vinuri. Trebuie sa cumparati cel putin 200 de sticle de vin, care vor fi depozitate intr-o casuta din crama. Pentru fiecare sticla depozitatia platiti o chirie de 2 euro, ceea ce inseamna 400 de euro timp de 6 ani, perioada pe care se incheie contractul. Cand doriti sa degustati din colectia dvs, dati un telefon si veti primi cate sticle doriti direct acasa.

Sala de intalnire a demnitorilor in crama Cricova

Explorarea Republicii Moldova trebuie sa continue spre crama Purcari, caci vinul de Purcari este cartea de vizita a tarii. O vizita merita si Chateau Vartely, un complex turistic modern, aflat la 45 km de Chisinau. De fapt, mai toate cramele importante se afla in jurul capitalei moldovenesti, ceea ce inseamna ca Republica Moldova poate fi cea mai noua destinatie de city break din Europa. Mai ales cand atractia principala este gustul.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri