Amatorii pot sta intr-unul din castelele transformate in hoteluri de lux, unde o camera costa de la 100 de euro in sus
Zeci de milioane de turisti viziteaza in fiecare an castelele din Valea Loirei, fosta capitala a Frantei pe vremea regilor de Valois. O regiune a superlativelor, unde se concentreaza cele mai multe castele din cea mai vizitata tara din lume.

Castele sunt in toata Franta, dar nicaieri nu sunt mai multe decat pe Valea Loirei. De ce? Din numeroase motive. In Evul Mediu, aici existau deja cele mai prospere orase, gratie comertului pe raul Loire, orase protejate de fortarete solide. Mai mult, fertilitatea regiunii i-a atras denumirea de gradina Frantei, denumire care s-a schimbat mai tarziu in gradina regilor, datorita preferintei regilor Frantei din perioada Renasterii pentru aceasta regiune.

Parada castelelor a inceput cu fortareata de la Angers, construita pentru a rezista asediilor de durata. In mod traditional, acest gen de cetati erau cenusii, triste si lipsite de confort. Ducele de Berry a decorat fortareata cu numeroase turnulete, creand un castel in stil gotic, de care si Walt Disney ar fi fost mandru. In perioada Renasterii, adusa in Franta de Charles al VII-lea la sfarsitul secolului XV, armonia, gratia si echilibrul erau cerintele principale la ridicarea unui castel, adesea comandat de vreun nobil pentru a-si face nevasta fericita. Un exemplu in acest sens este Azay-le-Rideau, un castel de basm pe malul raului Indre, al carui scop era de a impresiona oaspetii cu decoratiunile sale luxoase. Acest stil a atins punctul culminant cand s-a construit Chenonceaux pe malul raului Cher, castel menit sa gazduiasca baluri pompoase si oaspeti din familii regale.

Cele mai atragatoare pentru turisti sunt Azay le Rideau, Chambord, Chenonceaux, Amboise, Cheverny. Ridicat pe o insula situata pe raul Indre, Castelul Azay le Rideau este construit in cel mai pur stil renascentist si este considerat o bijuterie arhitecturala. Castelul Chambord, rezultatul combinatiei dintre imaginatia lui Leonardo da Vinci si visele regelui Francois I, este o creatie grandioasa, cu 440 de camere. Cel mai mare castel din valea Loirei, Chambord dispune de 13.000 de acri de padure si este inconjurat de un zid de 32 de kilometri. Fosta scena a pieselor lui Molire, piese montate aici pentru Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, castelul a fost multa vreme neglijat si apartine acum statului.

Chenonceaux, cel mai original castel din Franta
Supranumit Castelul Damelor, Chenonceaux este construit ca un pod peste raul Cher, iar principala lui destinatie a fost de resedinta a amantelor regale. Aici puteti vedea, perfect conservate, mobilier si tapiterii din secolul al XV-lea, iar partea de cladire construita peste pod adaposteste si acum marea sala de bal.

Numele de Castelul Damelor vine de la faptul ca trei femei celebre au locuit aici: Caterina de Medici (sotia lui Henri al-II-lea), Diane de Poitiers (amanta aceluiasi rege) si Mary, regina Scotiei. Amboise este insa considerat cel mai important castel al Renasterii, probabil datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Leonardo da Vinci. Favorit al cunoscatorilor regiunii, castelul Chaumont, amplasat in centrul unui parc urias, a fost terminat in anul 1510 iar printre proprietarii sai se numara Caterina de Medici, sotia regelui Henri al-II-lea, care practica aici magia neagra impreuna cu astrologul sau.

Despre castelul DUss, cel mai frumos din intreaga Franta, se spune ca a fost sursa de inspiratie a lui Charles Perrault pentru povestea sa, Frumoasa din padurea adormita. De asemenea, se mai spune ca una din proprietare, ducesa de Durras, a fost iubita poetului Viscont Ren de Chateaubriand, iar cand acesta a murit, in 1848, ea a oprit toate ceasurile din castel, exact ca in povestea mai sus amintita. Descendentul ei, ducele de Blacas, actualul proprietar al castelului, lumineaza feeric cladirea in fiecare noapte, spre deliciul vizitatorilor. Un bilet de intrare la fiecare din aceste castele costa intre sapte si noua euro de persoana.

Aproximativ opt milioane de turisti viziteaza anual palatul Versailles de langa Paris, o capodopera arhitecturala si unul din cele mai mari palate din lume. Devenit muzeu in 1837, palatul se intinde pe 18.000 metri patrati, are 2.000 de ferestre, 700 de camere si include 1.800 de hectare de gradina. Constructia sa a fost inceputa in 1623, de catre regele Ludovic al XIII-lea, iar fiecare urmas al sau a mai adaugat cate ceva, pana cand a izbucnit Revolutia.

Ofertele agentiilor de turism

Atlantic Tour city break Paris 415 euro/pers. Tariful include: trei nopti cazare cu mic dejun la Timhotel Gare du Nord**, bilet de avion. Excursii optionale: Tinutul castelelor (129 euro, vizita de 12 ore cu pranz inclus), Palatul Versailles si Chartres (93 euro, vizita de 8 ore).

Romantic Travel circuit Franta 290 euro/pers. Tariful include: transport cu autocarul, cazare. Se viziteaza: Budapesta, Mnchen, Strasbourg, Paris, Salzburg, Viena.

Cazare in castele transformate in hoteluri

Chateau de Moulins, Blois/ Herbault 137-183 euro/camera, 11 euro/mic dejun. Castel din secolul XIII, situat pe Valea Loirei intre Blois si Vendme. In apropiere se afla domeniu de vanatoare si pescuit, piscina, teren de golf, teren de calarie.

Chateau de la Bourdaisier, Tours/Montlouis-sur-Loire 115-220 euro/camera, 12 euro/mic dejun. Castel din secolul XV, situat pe Valea Loirei, a gazduit toate amantele celebre ale regilor Frantei. In apropiere se afla piscina, teren de golf, calarie, tenis, parc imens.

Chateau Colbert, Cholet/Maulevrier 67-120 euro/camera, 10 euro/mic dejun, 37 euro/demipensiune. Castelul se afla intre Valea Loirei si oceanul Atlantic si dispune de cea mai mare gradina in stil japonez din Europa. In apropiere se afla piscina, teren de golf, calarie, tenis.

Rezervari: www.chateauxhotels.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri