Tiberiu Roth, director general al furnizorului de servicii de diagnostic imagistic Hiperdia, a raspuns intrebarilor cititorilor Wall-Street, dezvaluind cum va evolua piata serviciilor medicale in Romania anul acesta, ce anume impiedica realizarea unei adevarate reforme a sanatatii si de ce ne este refuzata libertatea de a alege furnizorul de servicii medicale.
Dan Motea: Se poate ca banii platiti de angajati pentru serviciile publice private sa fie redirectionati, la cererea celui care cotizeaza, catre un serviciu privat dorit de catre acesta? Ma refer la ceva asemanator fondului de pensii private pilon II.

Tiberiu Roth: In momentul de fata, consider ca ipoteza aceasta nu este realizabila. Exista diferite concepte in legatura cu realizarea dreptului fundamental al asiguratilor de a-si alege furnizorii de servicii medicale. La noi, acest drept este, teoretic, valabil insa atata timp cat fondurile se aloca prin bugete, ci nu dupa principiul „banii sa urmeze asiguratul”, libertatea de alegere este, inca, o fictiune. Unde sunt bugetele pentru servicii acolo merg si asiguraþii. Nu este simplu.

In lume functioneaza diferite sisteme, sunt diferite experiente. In legislatia romana sistemul privat de sanatate este complementar, ci nu alternativ celui public. Pana cand nu se doreste sa coexiste mai multe fonduri de asigurari alternative, chiar publice si private, reglarea pietei nu va functiona cu adevarat.

Adevarul este ca sanatatea este un domeniu sensibil, este un serviciu social, acest domeniu trebuie tratat cu grija functie de realitati. Eu unul cred ca asa ar fi mai bine: asigurarile alternative private si publice, care ar naste si competitia.

Sistemul de pensii este altceva. Acolo se aduna „sume cu sume”, in sanatate cumularea fondurilor pentru serviciile publice cu cele private ar conduce la inconveniente.

Dan Birta: Nu credeti ca o reforma a sanatatii, similara cu reforma pensiilor, ar fi benefica pentru Romania? Cand credeti ca ar putea avea loc o astfel de reforma?

Tiberiu Roth: Din punctul meu de vedere, reforma sanatatii abia a inceput, dupa ce 17 ani nu s-a reformat cu adevarat nimic. Acum reforma a pornit dar inainteaza foarte greu. Aceasta reforma poate fi benefica, dar pentru aceasta ar trebui sa progreseze mai rapid. Si in alte domenii socio-economice s-a inregistrat insa o anume rezistenta din interior la reforme... Aceasta ne-au costat ani buni de stagnare.

Au aparut diferite fenomene in acest context. Sper sa fi invatat ceva din aceste experiente. Uitati-va, de exemplu, la industrie care a fost transformata in... afaceri imobiliare. Sper ca nu se va intampla asa si in sanatate.

Cezar Teodorovici: Cand estimati dvs. migrarea si stabiliarea profesionistilor din aceasta bransa medicala de stat, in partea profesionista privata? Legislatie exista, spatii si investitii sunt, clienti dornici de servicii medicale private sunt...

Tiberiu Roth: Cred ca nu se poate vorbi despre profesionisti “de stat” sau profesionisti “privati”. Corpul medical este profesionist si atat, asa trebuie sa fie. Si nu as spune ca putem vorbi de o “migrare” dintr-un sector in altul sau despre un termen de timp pentru aceasta. Mai curand se poate vorbi despre personalitati care isi asuma riscuri, vizavi de cei care prefera siguranta sansei. In toata lumea ponderea profesionistilor este in institutiile spitalicesti, care in multe tari sunt publice, iar in altele sunt private. Depinde acolo de tipul de gestiune al sistemelor de sanatate.

Sigur, inca exista retineri din cauza mentalitatilor, sigur ca foarte multe dintre activitatile care acum sunt complet in sfera spitalelor publice ar putea trece in sfera privata... Ar fi cred extrem de benefic pentru pacienti ca investitiile importante in sanatate sa fie facute de investitori privati in timp ce spitalele publice ar trebui sa isi indrepte resursele spre imbunatatirea conditiilor generale, precare acum: igiena, confortul, intimitatea, s.a., care lipsesc, in mod dureros, in cele mai multe spitale din Romania. Din pacate, legislatia nu este inca foarte clara si incurajatoare pentru privati.

Dan Manastireanu: Cum vedeti evolutia serviciilor de urgenta private in urmatorii ani?

Tiberiu Roth: In serviciile medicale de urgenta, initiativa privata poate fi binevenita. Aceasta implicare nu poate prelua insa total sistemul de urgenta care este public. Un exemplu in acest sens este SMURD-ul, o initiativa privata care a influentat pozitiv sistemul de sanatate de urgenta.

Carmen S.: Cum vor evolua preturile la serviciile medicale private in 2008, in comparatie cu anul acesta si care sunt factorii care pot determina aceasta crestere/scadere/situatie stabila a preturilor?

Tiberiu Roth: O privire succinta asupra pietei serviciilor private ne ofera o imagine socanta in sensul ca pretul serviciilor private in Romania, fata de alte tari din Europa, in cele mai multe cazuri nu reflecta nici macar raportul cu salariile medii. Cred inca o data, asa cum s-a dovedit in alte domenii, ca mentinerea fortata a preturilor, prin monopol, prin normarea de catre platitor, aduce deservicii impiedicand dezvoltarea fireasca care nu poate fi sustinutã cu astfel de preturi.

Cei ce mai mai gandesc ca trebuie sa stabileasca “mercuriale” la sanatate, vor avea de suferit aceleasi consecinte precum predecesorii lor. In orice caz, este imoral ca pacientii romani sa nu aiba acces la tehnicile medicale avansate, la proceduri moderne, la tratamente care salveazã vieti, la nivelul celor practicate in mod curent in alte tari.

Petruta M.: Credeti ca anul 2007 a fost doar un inceput pentru ca fondurile de investitii sa fie din ce in ce mai interesate de companiile romanesti care ofera servicii medicale private? Credeti ca in 2008 vom asista la mai multe astfel de investitii din partea fondurilor de investitii private?

Tiberiu Roth: 2007 a fost doar un început, si ca orice inceput va avea o continuare.

Ioan C.: Care este ponderea clientilor corporate si a celor individuali in cadrul companiei dvs.?

Tiberiu Roth: Clientii individuali detin cea mai mai mare pondere pentru serviciile Hiperdia. Trebuie spus ca pacientii sunt individuali dar clientii sunt si corporatii, 35-40 % (incluzand aici si spitalele) cu tot ce presupun acestea in sfera despre care vorbim.

Miruna: Credeti ca in 2008 vor intra pe piata romaneasca alti jucatori care sa-si cladeasca afacerea de la zero? Care ar fi costurile totale aproximative infiintarii unei companii de servicii medicale private in Romania?

Tiberiu Roth: Cred ca vor intra, atata vreme cat piata este inca nestabilizata si cat sunt inca foarte multe oportunitati, aici ma refer si la aceea ca sper ca vor intra in piata in primul rand asiguratorii privati sustinuti de o legislatie incurajatoare, pozitiva. Pe masura ce vor exista acesti dezvoltatori de piata e normal sa apara si furnizorii care isi vor porni afacerile de la zero.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri