Cum se obtine o finantare cu fonduri structurale? Cum iti poti face o pensiune sau o afacere cu patiserii? Acestea sunt cateva din intrebarile propuse de cititorii nostri la care Calin Sarchiz, Managing Partner al firmei de consultanta Pegas, a raspuns in cadrul secriuni Live Wall-Street.
Redactia Wall-Street: Care este numarul de proiecte derulate in prezent de companie?

Calin Sarchiz: In acest moment, lucram la aproximativ 40 de proiecte. Primul contract de consultanta pe 2008, in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile a fost semnat in a doua zi lucratoare a acestui an, pe 8 ianuarie.

Redactia Wall-Street: Care sunt principalele tipuri de proiecte derulate in prezent?

Calin Sarchiz: In acest moment, cele mai multe proiecte in lucru sunt pe trei programe de finantare:
- Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – preponderent investitii IMM (industria prelucratoare si constructii);
- Programul Operational Regional –dezvoltarea microintreprinderilor, turism in mediul urban
- Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurala – modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, incurajarea activitatilor turistice, dezvoltarea si renovarea satelor;

Pe toate cele 3 programe de finantare, cele mai multe proiecte vizeaza dezvoltarea microintreprinderilor si IMM-urilor prin achizitionarea de echipamente si utilaje.

Proiectele vizeaza o gama foarte larga de domenii: dezvoltare rurala, turism, cresterea competitivitatii produselor industriale, dezvoltare surse de energie alternativa, constructii etc.

Redactia Wall-Street: Cat dureaza, in medie, intocmirea cererii de finantare, a dosarelor de achizitii, a studiului de fezabilitate si a planului de afaceri? ( Scurta comparatie intre cele patru dosare)

Calin Sarchiz: In medie, perioada de intocmire a unul dosar de finantare este de 2 luni, in functie de complexitatea acestuia. In situatia in care este nevoie de un Studiu de Fezabilitate, perioada de intocmire se prelungeste cu inca aproximativ o luna.

Sebastian Costea: Care este ponderea dosarelor acceptate pentru finantare in totalul cererilor?

Calin Sarchiz: In acest moment, in Romania, inca nu s-a analizat nici un dosar de finantare in domeniile vizate de noi, astfel ca nu s-a ajuns deocamdata in aceasta etapa.

Roland Precup: Exista o data concreta cand o sa putem accesa fondurile? Cand se va da concret drumul la bani?

Calin Sarchiz: Depinde de programul de finantare pentru care sunteti interesat. O parte din fonduri se pot accesa deja,in mod deosebit prin Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Mediu. Totul depinde concret de investitia pe care doriti sa o faceti. In functie de investitia vizata de dvs , putem sa oferim un raspuns referitor la stadiul programelor de finantare prin care veti putea sa obtineti o cofinantare nerambursabila pentru proiect.

Moisescu Gabriel: Cand credeti ca se va lansa EFECTIV ghidul pentru FEP(Fondul European de Pescuit)?

Calin Sarchiz: Deocamdata, nu s-a publicat o data pentru lansarea acestui program. FEADR se va putea accesa incepand din luna martie 2008.

Stefanoiu Vasile: Personal, sunt dezamagit de eligibilitatea exclusiva a institutiilor publice la fondurile europene, se pierde cu vederea importanta industriei mari in osatura economiei. Ce oportunitati de finantare din fonduri structurale (de competitivitate) are o firma mare care doreste sa-si reinoiasca tehnologia si utilajele pentru a produce la standardele europene?

Calin Sarchiz: Institutiile publice sunt doar o parte dintre beneficiarii fondurilor europene. O pondere considerabila la finantare o au intreprinzatorii privati. In ceea ce priveste fondurile pentru cresterea competitivitatii, exista clar posibilitatea de accesare a fondurilor pentru investitia propusa de Dvs.

Stefanoiu Vasile: Cand apar ghidurile pentru astfel de fonduri?

Calin Sarchiz: Aceste ghiduri au aparut deja, in varianta draft, urmand ca ghidurile finale sa se lanseze la sfarsitul lunii februarie.

Stefanoiu Vasile: Firma dvs. de consultanta poate fi abordata pentru o colaborare in accesarea fondurilor europene?

Calin Sarchiz: Absolut, suntem activi in ceea ce priveste consultanta in accesarea fondurilor nerambursabile.

Maxim Liliana: Referitor la fondurile structurale: care sunt conditiile pentru infiintarea unei pensiuni, achizitionarea terenului, constructie, dotare etc. De asemenea, care sint conditiile pentru infiintarea unei patiserii. Mentionez ca, in ambele cazuri, momentan nu desfasor aceste domenii de activitate in cadrul societatii.

Calin Sarchiz: Pentru a putea raspunde concret la aceasta intrebare, e nevoie nevoie de mai multe detalii, si anume daca pensiunea se afla in mediul rural sau in mediul urban? In functie de acest aspect as putea sa va ofer informatii referitoare la conditiile de finantare pentru fiecare mediu in parte, aceste conditii fiind diferite deoarece programele de finantare pentru turism in mediul urban si rural difera.

In ceea ce priveste patiseria, depinde daca sunteti interesat de partea de de partea de comercializare a produselor sau de partea de productie. In situatia in care doriti de exemplu sa obtineti fonduri pentru constructia unui magazin in care sa comercializati produsele de patiserie, as putea sa va spun ca acest domeniu (comertul)nu este finantabil. Insa, in situatia in care doriti echipamentele necesare productiei, deja conditiile sunt diferite si aveti posibilitatea de a obtine finantare.

Stefanache: Detin in oras o fabrica de confectii cu 240 salariati . Se poate finanta contruirea cantinei destinata salariatilor precum si o masa de calcat- reutilarea sectiei?

Calin Sarchiz: Puteti obtine finantare doar pentru reutilarea sectiei, nu si pentru cantina angajatilor. Programul de crestere a competitivitatii vizeaza investitii in fluxul de productie si in mediul in care se desfasoara productia (hala de productie). De aceea, construirea unei cantine pentru angajati nu se considera ca facand parte din obiectivele programului de finantare, motiv pentru care veti reusi sa obtineti finantare doar pentru investitii privind fluxul productiv.

Grigore: Doresc sa-mi infiintez o firma-Srl. Pot beneficia de fonduri pentru constructia unei fabrici de materiale de constructii. Echipa pentru proiect este?

Calin Sarchiz: Puteti beneficia de fonduri nerambursabile dupa ce ati desfasurat minim un an activitate in domeniul pentru care doriti finantare, si aveti nevoie de inregistrare de profit operational pe perioada respectiva.

Lenus Boescu: As dori sa stiu cum se pot obtine aceste fonduri si daca sunt rambursabile.

Calin Sarchiz: Fondurile sunt nerambursabile. Criteriile de acordare a fondurilor difera in functie de solicitant, investitie, domeniu de activitate, pentru a mentiona doar cateva dintre acestea. Pentru a putea oferi mai multe detalii in acest sens, este nevoie sa aflam care este ideea Dvs. de investitie, precum si mai multe date despre companie.

Liliana Timofticiuc: Care sunt fondurile structurale care pot fi accesate de IMM? care sunt conditiile de eligibiliate pe care trebuie sa le indeplineasca?

Calin Sarchiz: Depinde de ce tip de IMM sunteti si ce investitie v-ar interesa. Conditiile de accesare difera in functie de solicitant, investitie, domeniu de activitate, etc. Spre exemplu, exista programe pentru crestere a competitivitatii IMM-urilor, programe pentru dezvoltarea resurselor umane, programe pentru dezvoltarea sectorului IT&C in cadrul IMM-urilor, se finanteaza sectoare de CDI, turism, etc.

Anonim: Am o firma infiintata in 1994, fara activitate din 1998. M-ar interesa cum sa ii reiau activitatea accesand fonduri structurale europene.

Calin Sarchiz: Daca firma e inregistrata ca microintreprindere: aveti nevoie de minim un an de activitate pe domeniul pe care doriti sa obtineti finantare. Daca firma e inregistrata ca IMM: aveti nevoie de profit operational pe ultimii 2 ani de activitate.

Solutie - trebuie ca firma sa functioneze de minim un an pentru a putea accesa fonduri nerambursabile.

Teodora Rusu: Se stie ca exista criterii bine definite pentru a obtine un fond structural. Care este, totusi, cel mai convingator argument pentru a accesa un astfel de fond?

Calin Sarchiz: Depinde foarte mult investitia pentru care doriti sa obtineti finantare, de aici apare raspunsul la intrebarea Dvs. Totusi, pentru a putea oferi un argument convingator, indiferent de investitie si domeniu de activitate, as putea sa va spun ca esential este sa existe o nevoie clara, bine definita a investitiei respective. Odata ce aveti justificarea proiectului, de aici vine argumentul.

Constantinescu Orlando: Cum se primesc banii in urma proiectului realizat? In etape sau la final?

Calin Sarchiz: Se pot aplica ambele variante, in functie de dorinta solicitantului. Insa, trebuie mentionat ca sumele trebuie mai intai cheltuite pentru a putea fi ulterior decontate, ceea ce inseamna ca beneficiarul trebuie sa detina banii pentru investitie - suma totala, sau pe etape, in functie de capacitatea financiara a firmei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri