Regizorul Cristian Mungiu si seful agentiei Q2M Dragos Stanca au lansat WebKino.ro, prima platforma online din Romania pe care utilizatorii vor putea viziona filme romanesti, concomitent cu premiera lor in cinematografe.
Lansarea site-ului va avea loc pe 1 aprilie, odata cu vizionarea filmului “Periferic”, semnat de regizorul Bogdan George Apetri.

Webkino.ro este realizat cu suportul casei de distributie Voodoo Films, al companiei de marketing si vanzari online Q2M si Publyo, unde Dragos Stanca este de asemenea actionar. Site-ul va permite vizionarea peliculelor in sistem pay-per-view, prin video-streaming, la calitate HD, cu prioritate in localitatile (urbane si rurale) unde nu exista sali de cinema. “Periferic” va putea fi urmarit si de utilizatorii de Internet care au acces la cinematografele in care va rula filmul, insa doar la circa 30 de zile de la lansarea acestuia in sali. Pana dupa 1 mai filmul nu va fi disponibil online pentru cei din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, Arad, Craiova, Vaslui.

Pretul vizionarii filmelor va fi, pentru perioada imediat urmatoare lansarii filmului, de 3 euro+TVA. Suma poate fi platita prin SMS si cu cardul bancar, online. Codul primit pe e-mail sau SMS (in functie de modalitatea de plata – n.r.) este valabil trei zile, timp in care utilizatorii vor putea urmari respectivul film de cate ori doresc. Tehnologia de plata prin card va fi furnizata de Mobilpay.

Oficialii companiilor nu au facut publice date privind investitiile, subliniind doar ca "acestea sunt inca in derulare, nu avem o cifra finala". Sursele de venit vor fi similare cu ale unui cinematograf - vanzarea "de bilete" si publicitatea.


WebKino.ro nu va putea fi accesat, deocamdata, de spectatorii din strainantate pentru ca drepturile de distributie asupra filmelor apartin altor companii, explica actionarii proiectului.

Desi a intrat si pe segmentul online, Cristian Mungiu ramane de parere ca cea mai buna vizionare a filmelor ramane in sala de cinematograf – “asa trebuie vazute filmele oricand exista posibilitatea. In acelasi timp insa, data fiind situatia cinematografelor din Romania, este nevoie sa fim deopotriva deschisi si inventivi si fie sa strabatem tara cu caravane care ne prezinta filmele, fie sa folosim tehnologia ca sa ajungem la publicul nostru. E mai fezabil asa decat sa asteptam sa se construiasca multiplexuri peste tot si, in plus, o initiativa de tip WebKino.ro raspunde mai bine realitatii ca publicul pentru filmele romanesti este putin numeros, dispersat si cumva comod”, este de parere Cristian Mungiu.

La randul sau Dragos Stanca spune ca "avand in vedere ca este o initiativa unica – din cate stiu, in regiune, nu au mai fost difuzate pana acum simultan online si in cinema premiere de film – Webkino este mai degraba un experiment pe termen mediu-lung. Nu asteptam minuni din prima zi, ne vom adapta in functie de feedback".

Un alt film care va rula pe platforma WebKino.ro va fi si “Ursul”, in regia lui Dan Chisu. Oficialii celor doua companii spera ca anul acesta, pe platforma, sa ruleze minim inca cinci filme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri