Dupa ce s-a extins anul trecut in Ucraina, prin cumpararea cotidianului Blik, Adevarul Holding pregateste lansari de produse de presa scrisa in alte cinci tari din regiune, potrivit directorului general al trustului, Razvan Corneteanu. Pe plan local, compania isi intareste prezenta online prin relansarea site-urilor deja existente, pregatind, in paralel, proiecte noi, chiar si exclusiv online.
Wall-Street: Am inteles ca pregatiti, foarte curand, extinderea in Republica Moldova.

Razvan Corneteanu:
Ne pregatim extinderea in multe alte zone, nu numai in Republica Moldova.

Wall-Street: Unde o sa mai vedem lansari?

Razvan Corneteanu:
E o chestiune care tine mai mult de organizare, de ce gasim acolo, de reactiile autoritatilor locale. Nu stiu daca depinde neaparat de noi. Noi ne-am dus bloc catre mai multe tari. Ce e bine in Republica Moldova e ca s-au ridicat vizele, deci ne putem duce acolo. O perioada de cateva luni am fost blocati de prostiile facute de politicienii romani care au reusit performanta de a-i intoarce pe politicienii moldoveni, ma rog, pe unii dintre ei, atat de tare incat ne-au pus vize.

Acum, lucrurile s-au mai reglat. O sa vedem si cat s-au reglat. Pentru ca una e sa ti se dea acceptul sa intri in tara, si alta e sa poti sa faci business acolo. Asta e in Republica Moldova. In acelasi timp, avem demersuri deja incepute cu Georgia, cu Bulgaria, chiar si cu Ungaria, cu Serbia. Ne batem pe mai multe fronturi.

Wall-Street: Anul acesta, pana la sfarsit, vor fi vesti din zona asta?

Razvan Corneteanu:
Vor fi vesti. N-as putea sa va spun de unde. Si in general noi nu dam vesti. Noi spunem: domnule, lansam Forbes sau facem cutare. Nu vorbim in avans ca n-are nici un rost.

Wall-Street: Vor fi produse din presa scrisa?

Razvan Corneteanu:
Da, de produse din presa scrisa vorbim, nu de altceva.

Wall-Street: La cat estimati afacerile Adevarul Holding anul acesta?

Razvan Corneteanu:
Cifra de afaceri a ajuns undeva la 60-60 si ceva de milioane euro. A crescut spectaculos.

Wall-Street: Din punct de vedere al profitului, unde se va situa?

Razvan Corneteanu:
Stam bine, mai bine decat ne asteptam. Fiind in faza de investitii, putem discuta de profit operational, putem discuta de profit pe anumite companii – el exista si e puternic; putem discuta de multe alte repere vizavi de performante. Una peste alta, nu investim de dragul investitiei, nu ne bagam in politica – o sa vedeti, astazi incepe o campanie interesanta legata de holdingul Adevarul si de ziarul Adevarul. Ne intereseaza sa facem bani. Si vom face bani. In cat timp, asta depinde de la investitie la investitie, de la domeniu la domeniu, nu exista o formula.

Wall-Street: Bugetul de investitii al Adevarul Holding anul acesta puteti sa mi-l spuneti ?

Razvan Corneteanu:
Nu cred ca este important. E mare, am investit mult. Si investim pentru ca credem ca anumite nise pot fi dezvoltate. Forbes este un exemplu foarte bun. Anul trecut am anticipat, si foarte bine am facut, am dat drumul la Top 500 Miliardari. N-am mai asteptat, ne era foarte usor sa mai dormim o jumatate de an si sa ne apucam abia in 2009. Dar i-am pus la treaba pe oameni, i-am presat si asa mai departe si anul asta deja putem sa vorbim de succes. Avem 100% mai multa publicitate, pe o piata care pierde 20-30-40% si pe anumite segmente chiar mai mult. Asta e o performanta.

Wall-Street: Pe online vom vedea ceva? Anul trecut spuneati ca nu prea aveti incredere in online.

Razvan Corneteanu:
Nu-i adevarat, eu n-am spus asa ceva. Am spus ca n-am incredere in cei care umfla acest balon, online-ul. Dar intre timp am dat drumul la click.ro, care este site-ul cu cel mai bun CMS (content management system – n.red.) cumparat din strainatate, sta pe multe masini si asa mai departe. Am dat drumul la adevarul.es si la adevarul.it. Si acum urmeaza adevarul.ro, versiunea finala, ma rog, imbunatatibila, dar este versiunea finala.

Si alte investitii pe care le facem in online.

Wall-Street: Vor fi si proiecte exclusiv online?

Razvan Corneteanu:
Da, unele dintre ele, proiecte exclusiv online. Fara sa ne bagam in acest club al emotionalilor excesivi, care, apropo, intre timp a inceput sa mai si vanda din marile afaceri. Pentru ca simt si ei ca este mult aer bagat in treaba asta.

Wall-Street: Ati vrea sa cumparati proiecte online?

Razvan Corneteanu:
Acolo unde pretul si conditiile reprezinta o oportunitate, de ce nu? Exact ca si in presa. Nu tratam lucrurile diferit. Dar matur si echilibrat. Nu ne apucam sa dam 8 milioane pe un site care pare frumos dar de fapt maine, poimaine sau raspoimaine si nici in 10 ani n-o sa scoatem banii. Aplicam aceleasi criterii de evaluare la toate business-urile. Fara sa devenim prapastiosi vizavi de presa. Noi crestem. In ultimul an de zile, absolut toate produsele noastre le-am pus in varf. Fara sa plecam de la ideea fixa ca presa va muri sau ca Internetul va exploda. Pentru ca cifrele spun altceva. Sigur va exploda, dar trebuie calculate trendurile respective.

Citeste si: Cum investeste in media cel mai bogat roman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri