Ringier AG si Axel Springer AG isi unifica operatiunile in cinci tari din Europa de Est prin infiintarea unei noi companii cu sediul central la Zürich, la care fiecare dintre parti va detine 50% din actiuni. Obiectivul este listarea comuna la bursa in trei pana la cinci ani.
Noua companie avea o cifra de afaceri pentru 2009 de aproximativ 414 milioane euro, calculata prin simularea consolidarii cifrelor celor doua entitati, cu un profit (EBITDA) de 62 milioane euro si 4.800 de angajati.

Fuziunea a fost inaintata spre aprobare autoritatilor competente in domeniul concurentei. Numele noii companii infiintate va fi anuntat ulterior.

Axel Springer participa in acest joint-venture cu afacerile societatilor sale subsidiare din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Ringier cu afacerile din Serbia, Slovacia, Cehia si Ungaria. Astfel, cele doua companii isi intaresc pozitia pe aceste piete in crestere, cu peste 100 de titluri tiparite si peste 70 de publicatii online.

“Pentru ambele companii, acest parteneriat constituie o oportunitate excelenta de a ne creste in mod considerabil afacerea de baza, jurnalismul, cu cinci ziare lideri de piata in tari cu potential de crestere si in acelasi timp asigura conditii optime pentru extinderea in continuare in domeniul digital”, declara Mathias Döpfner, CEO al Axel Springer AG.

Consiliul de administratie prezidat de Ralph Büchi, Presedinte Axel Springer International, este compus din cate doi reprezentanti pentru fiecare dintre companiile Ringier AG si Axel Springer AG. Societatea mixta va fi condusa de catre Florian Fels (foto), 42 de ani, actualmente CEO Europa Centrala al societatii Ringier AG.

Obiectivul este ca, in momentul finalizarii procesului de turn-around/redresare initiat la inceputul acestui an, in acest joint venture sa fie inclusa si compania Ringier Romania.

Ringier Romania a raportat pentru 2008 o cifra de afaceri de 171,8 milioane de lei (46,6 mil. euro), in scadere cu 27% fata de 2007 (216,9 mil. lei). In plus, competitia stransa si fluctuatiile de pe piata valutara au erodat marja de profitabilitate a companiei, aceasta scazand de la 10% in 2007, la 6%. Ringier Romania a inregistrat astfel un profit de 13 mil. lei (3,53 mil. euro).

Trustul de presa a vandut in luna februarie publicatiile Evenimentul Zilei si Capital catre Bobby Paunescu.

Piata ziarelor a reprezentat 67% din totalul cifrei de afaceri raportate de Ringier Romania, in timp ce segmentul revistelor a reprezentat 16% din totalul cifrei de afaceri.

De asemenea, Ringier Romania detinea in 2008 o cota de piata de 38% din punct de vedere al tirajului distribuit, respectiv 41% din punct de vedere al vanzarilor.

Din punct de vedere al vanzarilor de publicitate, Ringier Romania detine 17% din piata, in timp ce Publimedia International este lider, cu 20%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri