Piata de publicitate online din Romania a inregistrat anul trecut valoarea de 65,2 milioane lei (15,4 milioane euro), in scadere cu circa 10% fata de 2008, cand a fost de 72,4 milioane lei, potrivit celei mai recente editii a studiului ROADS ("Romanian Online Advertising Study"), realizat de IAB Romania si PricewaterhouseCoopers.
Raportul IAB indica o crestere de 53% in 2009 fata de 2007 si o crestere de 3% pe final de an (S2 2009 vs S2 2008).

In primul semestru din 2009, cand veniturile totale s-au ridicat la 25,5 milioane lei, piata a inregistrat o scadere cu 25% fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul reducerii bugetelor de publicitate. In al doilea semestru, studiul evidentiaza o crestere de 3% fata de aceeasi cifra din 2008, veniturile ajungand la 39,7 milioane lei, cu 56% mai mult decat pe primul semestru al aceluiasi an.

Anul 2009 a inceput cu valori lunare ale pietei de publicitate de 3-5 milioane lei, in medie pentru primul semestru. Semnele de redresare au inceput sa apara in luna septembrie, cand, comparativ cu august 2009, piata a inregistrat o crestere de 52%, de la 3,9 milioane lei, la 5,8 milioane lei. Trendul ascendent a continuat, iar in luna decembrie 2009 au fost inregistrate cele mai mari venituri lunare, de 9 milioane lei.

“Editia pe al doilea semestru a studiului ROADS arata ca piata de publicitate online si-a revenit pe finalul anului 2009, iar in 2010 ne putem astepta chiar la o crestere, adica la depasirea totalului pe anul trecut”, a declarat Cristian Petriceanu, presedinte al IAB Romania.

“Cea mai recenta editie a studiului ROADS reflecta faptul ca piata de publicitate online a depasit momentul critic al crizei si a avut o tendinta usor ascendenta in cel de-al doilea semestru al anului trecut, fapt remarcabil tinand cont de evolutia generala a economiei. In plus, editia de fata marcheaza o participare record, nu mai putin de 18 companii de media online au furnizat cifrele de vanzari de publicitate pentru realizarea studiului ROADS, fata de 14 companii in primul semestru din 2009”, a declarat Ruxandra Bandila, Marketing, Communications and Business Development Director a PricewaterhouseCoopers Romania.

Urmatoarea editie a studiului realizat de IAB Romania si PricewaterhouseCoopers va demara culegerea de date la jumatatea anului 2010 si va cuprinde analiza datelor corespunzatoare primului semestru al anului 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri