Asiguratorii vor aplica din 2010 sistemul bonus-malus pentru politele de raspundere civila auto (RCA), potrivit ultimelor anunturi ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cum ne ajuta acest sistem si care sunt implicatiile lui in piata romaneasca de asigurari sunt aspecte explicate de specialisti pentru Wall-Street.
Bonus-malus, un sistem prin care vor fi inregistrate toate incidentele auto in care a fost implicat detinatorul unei polite, reprezinta un pas firesc pentru piata de asigurari auto, dupa intrarea in vigoare in acest an a constatului amiabil de accident.

„Sistemul bonus-malus, care va fi aplicat incepand cu data de 1 ianuarie 2010 in tarifarea asigurarilor RCA, se va aplica asiguratilor persoane fizice si utilizatorilor persoane fizice ai unor autovehicule detinute in baza unui contract de leasing. Toate societatile de asigurare vor utiliza la stabilirea primei finale acelasi sistem unic de bonus-malus, in functie de istoricul daunelor”, explica Radu Ionescu, sef birou asigurari auto in cadrul Generali Asigurari.

Astfel, celor care au un istoric bun al daunelor le va scadea continuu prima de asigurare, in timp ce pentru cei care inregistreaza daune de care sunt total sau partial vinovati, vor fi "amendati" de sistem (la orice asigurator RCA s-ar asigura) prin cresterea primei, la reinnoirea asigurarii.

Sistemul bonus-malus este stabilit in cazul Omniasig in functie de anumiti factori, cum sunt rata daunei pentru fiecare client, frecventa daunelor, numarul de ani consecutivi fara daune, dotarile antiefractie (alarma, GPS) montate pe autoturism etc. „Acest sistem permite diferentierea clientilor in ceea ce priveste subscrierea riscului, ceea ce inseamna ca, in functie de analiza de management a riscului efectuata de compania de asigurari, asiguratul este recompensat sau, dupa caz, trebuie sa plateasca un tarif majorat. In acest fel, ne dorim sa cream o disciplinare a asiguratilor, precum si posibilitatea perceperii unei prime de asigurare corecte, care sa permita plata despagubirii in caz de producere a evenimentului asigurat”, explica surse din cadrul Omniasig.

Astfel, un sofer care nu a avut niciun accident poate primi un bonus de 10% in primul an, reducerea urmand sa ajunga pana la 50% din pretul politei in sapte ani, daca nu a inregistrat niciun eveniment.

"In cazul in care un sofer a inregistrat un eveniment, tariful RCA creste cu 45% in primul an si se poate majora cu pana 200% in cazul celor ce produc mai multe evenimente", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

"Acest sistem este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90% dintre cei care incheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment, potrivit estimarilor. Ceilalti 10% dintre asigurati care creeaza probleme in trafic vor avea parte de malus. Sunt niste criterii tehnice dupa care va functiona", a mai spus Toncescu.

Pentru aplicarea clauzei bonus-malus sunt luate in calcul evenimentele inregistrate pentru politele incheiate de catre asigurat, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului. Pe de alta parte, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este insa influentat daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei.

Efectele aplicarii sistemului


Efectele pe termen mediu si lung sunt foarte importante, in opinia lui Ionescu, privind in special prin prisma responsabilizarii si educarii soferilor auto.

„Totodata, acest sistem incurajeaza un comportament prudent in trafic, va conduce spre reducerea numarului de evenimente rutiere si va recompensa conducatorii auto care au un comportament corect, preventiv, care au grija de bunul pe care il asigura si implicit de propria viata, fara a se aventura in trafic”, concluzioneaza Ionescu.

Companiile de pe piata romaneasca de asigurari au subscris in primele noua luni din acest an prime brute de 6,7 miliarde de lei, in crestere cu 0,09% fata de aceeasi perioada din 2008, insa daunele platite au avansat cu 38,6% (4,4 mld. lei).

Segmentul RCA a ramas unul din cele mai importante, avand prime brute subscrise de 1,6 miliarde de lei, in crestere cu 15% fata de perioada echivalenta din 2008. Valoarea despagubirilor platite pe acest segment a fost de 1,1 miliarde lei, cu 33% peste nivelul din aceeasi perioada din 2008. In aceeasi perioada prima medie a crescut pe segmentul RCA cu 15%, potrivit CSA.

Soferii cu accidente la activ platesc de trei ori mai mult pentru RCA


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri