Incepeti sa planificati pe termen lung, mai ales cand este vorba despre pensii, cresteti nivelul contributiei la pilonul II pentru pensii decente in viitor si aduceti la suprafata economia gri - acestea sunt sfaturile lui Besim Jawad, la incheierea mandatului de director general al Eureko Pensii in Romania.
Besim Jawad a venit in Romania in 2006 pentru a pune bazele companiei de pensii private a grupului Eureko denumita pe atunci Interamerican Romania (Eureko a preluat Interamerican in 2004, iar in 2009 compania a preluat si numele grupului olandez n.red.).

“Sarcina mea a fost sa lansez compania de pensii private, atat pilonul II cat si pilonul III. Ne-am consolidat pozitia pe piata in cadrul pilonului II si prin preluarea celor doua fonduri (Eureko Pensii a preluat fondurile KD si Bancpost n.red.) si cred ca mi-am terminat treaba aici prin prisma sarcinilor date de grup. Este o realizare daca ne amintim ca am pornit de la o companie mica, pe atunci Interamerican, dar care acum are pozitia solida pe piata autohtona. Orice schimbare ar avea loc in industria pensiilor private din Romania, compania va ramane aici”, declara Jawad.

Pe pilonul II de pensii private obligatorii, fondul administrat de Eureko – Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private ocupa locul 5 dupa criteriul numarului de participanti (357.025) la finele lunii trecute si locul 6 dupa active, cu 182,6 milioane de lei in administrare.

Privind retrospectiv la experienta romaneasca, Jawad recunoaste ca a avut un impact major atat asupra carierei sale, cat si pe plan personal (prin casatoria cu Diana si nasterea fiului sau, Rafael Anthony).

“Profesional, ce am facut aici a avut un impact foarte mare asupra mea ca manager. In primul rand, pentru ca a inceput o afacere inceputa de la zero, un greenfield, dar si pentru ca a fost primul job dupa plecarea din Olanda, intr-o cultura total diferita”, a explicat Jawad.

Totodata, managerul recunoaste ca proiectul in sine a fost foarte provocator intrucat sistemul pensiilor private in sine este foarte expus deciziilor politice. “Pentru mine a fost foarte interesant sa lucrez intr-un mediu atat de sensibil la factorul politic”, isi aminteste Jawad.

Inainte de a veni in Romania, Besim Jawad a lucrat in compania olandeza de pensii a grupului. “Administram in Amsterdam cateva fonduri de pensii private, insa sistemul de acolo este diferit de cel de aici si dupa ce am facut asta o vreme de pe mai multe pozitii de conducere, la un moment dat, am vrut sa fac ceva diferit si atunci s-a ivit ocazia de a veni in Romania si de a lansa compania de pensii private de aici”, completeaza Jawad.

Chiar daca mediul de afaceri olandez si cel romanesc nu pot fi comparate ca mod de operare, fiind doua culturi total diferite, Jawad a explicat ca nu a fost totusi obligat sa-si schimbe foarte mult stilul de management in Romania. “Cand fac afaceri, olandezii mizeaza jumatate pe planificare si cealalta jumatate o lasa in seama intuitiei, ceea ce m-a ajutat foarte mult in Romania. Probabil am planuit putin mai mult decat ceilalti manageri de aici, dar totodata nu poti planui prea mult in Romania pentru ca mediul economic si de afaceri romanesc este foarte imprevizibil”, explica Jawad.

Privind din prisma acestei caracteristici a mediului economic romanesc si de afaceri - a imprevizibilitatii, Jawad sfatuieste managerii care vor sa vina aici sa nu stabileasca in detaliu proiectele pe care le au pentru ca nu vor putea fi respectate cu exactitate etapele prestabilite ale dezvoltarii. “Trebuie sa ai o idee, unde trebuie sa ajungi in mare si care sunt obiectivele cheie care trebuie atinse, in rest sa fii flexibil, sa improvizezi pe pracurs pe masura ce cadrul general se schimba”, detaliaza el.

De exemplu, isi aminteste oficialul Eureko, scaderea contributiei pe pilonul II la 0,5% din salariul brut al participantilor de la 2,5%, o propunere care daca s-ar fi concretizat atunci ar fi afectat dramatic industria locala de profil, a venit in atentia publicului brusc si total neasteptat. “Nimeni nu s-a gandit la asta si nu se discuta deloc asa ceva, insa cand propunerea de scadere a contributiei a aparut a fost un soc pentru industrie”, a mai spus actualul sef al Eureko Pensii.

In ceea ce priveste clasa oamenilor de afaceri din Romania, Jawad a subliniat din nou ca a invatat foarte multe de la acestia, mentionand atat partile pozitive, dar si principala trasatura negativa: lipsa transparentei.

“Oamenii de afaceri romani sunt inteligenti si inovativi.
Gasesc modalitati inedite de a face afaceri, insa partea mai putin buna este ca mediul de afaceri autohton nu este inca suficient de transparent. De aceea, daca esti aici si conduci o afacere, trebuie sa fii foarte atent la ce se intampla cu adevarat pentru ca de multe ori nu coincide cu ceea ce se vede la suprafata, trebuie sa stii sa citesti printre randuri”, subliniaza Jawad.

In acelasi timp lipsa transparentei sau nivelul scazut de transparenta din mediului de afaceri romanesc este pusa de Jawad pe seama impredictibilitatii mediului economic si politic, la care se adauga si suprareglementarea.

“In unele industrii sunt prea multe reguli, iar companiile incearca sa opereze in circumstantele date, de unde si miscarile neobisnuite de strategie pe care le fac cateodata managerii romani. Schimbarile din codul fiscal, cresterea TVA afecteaza pe toata lumea, iar mediul de afaceri este foarte sensibil la schimbarile venite din mediul politic, de unde vine o mare doza de nesiguranta. Aceasta nesiguranta este o problema pentru Romania pentru ca tine departe investitorii straini”, spune Jawad.

Dupa ce va pleca din Romania, Jawad va fi unul dintre managerii Achmea, compania de pe piata olandeza a grupului Eureko, cu peste 20.000 de angajati. Mai exact, Jawad va ocupa o functie executiva in managementul companiei olandeze in cadrul departamentului financiar urmand sa controleze o parte din structurile financiare ale intregului grup.

“Este un sediu foarte mare, dar voi prelua numai o parte din aceste domenii de activitate, insa recunoasc ca a fost o decizie surprinzatoare chiar si pentru mine pentru ca ma gandeam sa ma intorc inapoi pe domeniul pensiilor sau al asigurarilor de viata, dar am ales acest post pentru ca este o provocare. Acolo totul trebuie sa se schimbe, de la sistemele de operare pana la mentalitate si modul de lucru. Este o functie foarte importanta, dar cu provocari pe masura, fapt pentru care sunt sigur ca nu ma voi plictisi”, adauga Jawad, cetatean olandez si doctor in stiinte politice, titlu obtinut la Universitatea Leiden.

Despre lucrurile care ar fi dorit sa aiba o alta evolutie in compania de pensii private lansata in Romania, Besim Jawad a spus ca, desi din cauza crizei nu ar fi putut sa faca nimic diferit, ar fi preferat ca pilonul III al pensiilor private facultative sa fie mai mare. “Mi-ar fi placut sa dezvolt mai mult compania pe pilonul III, dar in acest mediu economic nu am putut face lucrurile altfel. Din pacate, mersul si dezvoltarea sectoarelor economiei locale sunt influentate de economia globala, care s-a deteriorat foarte mult pe fondul crizei financiare”, mai a comentat Jawad.

Pe pilonul III al pensiilor private facultative, fondul Eureko Confort avea la sfarsitul lunii iunie 3.142 de participant, ceea ce ii confera locul 8 intre cele 13 fonduri active. Activele in administrarea Eureko pe pilonul III insumau la sfarsitul primului semestru al anului 940,75 milioane de lei.

De asemenea, privind in urma, la momentul de start al sistemului de pensii private, Besim Jawad spune ca marele avantaj al sistemului de pensii private este chiar faptul ca acesta functioneaza. “In ciuda tututror supozitiilor si temerilor de la startul sistemului, cand oamenii credeau ca va fi un alt caz FNI si ca administratorii vor fugi cu banii sistemul functioneaza si are performante investitionale notabile, insa daca privim spre viitor, unele schimbari sunt urgente, nu doar necesare”, detaliaza el.

Astfel, pentru ca acest sistem sa poata asigura un nivel decent al pensiei, trebuie ca nivelul contributiei sa creasca mai mult decat 6% din salariul brut al participantilor pana la un ivel de 9-10%. “Daca privesti obiectiv sistemul de pensii din Romania, rezulta ca pentru a solutiona problema pensiilor de stat trebuie sa sprijini cat mai mult dezvoltarea fondurilor de pe pilonul II si pentru aceasta este nevoie de un nivel de peste 6% al contributiei. Deciziile luate in campania electorala de a creste punctul de pensii la pensia de stat nu a facut decat sa adanceasca deficitul de stat pana la un nivel despre care se estimase ca va fi atins in 2050”, aminteste Jawad.

Principalul sfat al lui Besim Jawad pentru romani este sa scape de planificarea pe termen scurt, mai ales cand vine vorba de economisire in vederea pensionarii. “Daca privesti din afara, contributia la pilonul II trebuie crescuta. Statul va trebui sa faca un pas inapoi si sa lase pilonul I al pensiilor publice sa devina ceea ce ar trebui sa fie, o pensie de baza si volumul din viitoarele pensii sa vina de la pilonul II, in aceasta ordine de idei banii pentru pilonul II nu trebuie atinsi sau scazuta contributia, ci dimportiva”, precizeaza Jawad.

Nu in ultimul rand, Jawad crede ca economia gri este inca foarte mare in Romania, ceea ce afecteaza nivelul taxelor, despre care crede ca va creste anul viitor. “Prin taxe si impozite nu se colecteaza destul la bugetul de stat pentru ca nu toate industriile sunt taxate, de aceea aducerea economiei gri la suprafata ar aduce mai multi bani la bugetul de stat decat daca ar creste taxele si impozitele”, spune el.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri