Reprezentantii companiilor din mediul privat spun ca prabusirea Bursei de la Bucuresti (BVB) a pus pe fuga intreprinzatorii mici si medii, care inainte de startul crizei se gandeau serios la o listare pe piata romaneasca de capital. De asemenea, perspectivele impartirii controlului companiei cu alti actionari sperie proprietarii de firme, obisnuiti sa ia toate deciziile pe cont propriu.
Florin Talpes (foto), CEO-ul companiei de securitate informatica BitDefender si al grupului Softwin, spune ca majoritatea managerilor de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) nu sunt obisnuiti sa ia deciziile importante, referitoare la viitorul societatii, in comun cu alti actionari, un impediment major atunci cand vine vorba de o posibila listare pe o bursa de actiuni.

Putini stiu sa lucreze cu alti actionari in afara de nevasta, copil si alte rude, iar aceasta este o conditie esentiala pentru listare. Majoritatea IMM-urilor cand aud ce grad de transparenta trebuie sa ofere dupa listare, prefera sa isi vada de treaba, fara sa fie obligati sa isi faca publice toate detaliile. In general un IMM romanesc are fix un actionar, contabilitatea e facuta de cineva din familie, iar managerul general conduce firma autoritar, exact cum crede el ca este mai bine”, a declarat Talpes, in cadrul conferintei „Cafeneaua de afaceri. Relansarea economica prin piata de capital romaneasca”.

Reprezentantul Softwin considera ca BVB nu este in prezent o solutie de finantare pentru IMM-uri, dat fiind faptul ca firmele mici ar prezenta un interes redus intr-o piata oricum nu foarte lichida. Totodata, caderea burselor din anii de criza a facut foarte multe firme sa se gandeasca mai bine daca intrarea in piata de capital reprezinta cu adevarat un avantaj.

“Cred ca standardele pentru listare trebuie coborate in cazul IMM-urilor, pentru ca nu poti sa amesteci firmele ce au maximum cateva sute de angajati, cu grupurile de talie foarte mare. Cele mai afectate de criza sunt IMM-urile, nu marile companii, asa cum poate cred unele persoane. In plus, oscilatiile de pe BVB au speriat aceste mici companii. Este si logic, de ce sa vin pe Bursa cand la un an de la listare, valoarea companiei se poate injumatati, chiar daca una peste alta firma mea este in continuare solida?”, spune Talpes.

Maria Grapini, presedintele producatorului de confectii textile Pasmatex, arata ca lipsa de predictibilitate a mediului fiscal, precum si deciziile cel putin „ciudate” ale statului cu privire la IMM-uri, impiedica orice plan de dezvoltare pe care acestea il au.

„Ca sa vin pe bursa, trebuie sa am un motiv, acesta fiind desigur dorinta de a ma dezvolta. Insa cum as putea sa ma gandesc la dezvoltare cand statul schimba de sapte ori pe an codul fiscal? De la jumatatea lui 2008 nu am mai avut curajul sa investesc nimic in firmele mele. Inainte de criza aproape luasem decizia sa ma listez, apoi am renuntat la aceasta idee”, a declarat Maria Grapini.

Ea a adaugat ca in prezent IMM-urile se afla intr-un cerc vicios atunci cand vine vorba de listare. Astfel, majoritatea firmelor care vor sa vina pe BVB duc lipsa de fonduri, insa pe bursa ajung in general doar companiile puternice care au deja asigurata o buna parte din finantare.

“Se marita tot fata care are avere. Nimeni nu poate ajuta firmele aflate in deficit de finantare, nici bursa, nici chiar statul. Cand vine vorba de platit taxe, statul imi trateaza fiecare firma separat, dar cand cand vreau fonduri europene ma trateaza ca pe un mare grup. Eu nu inteleg cum poate o bursa sa fie mare intr-o economie atrofiata, pe care statul nu o ajuta”, a mentionat Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS).

Cum raspunde Bursa problemelor ridicate de IMM-uri

De cealalta parte, oficialii Bursei de Valori Bucuresti sunt increzatori ca anul acesta va reprezenta baza unui nou trend ascendent de care pot profita atat investitorii cat si firmele care vor sa se listeze.

“In prezent ne aflam la inceputul unui nou ciclu economic pozitiv, acum fiind momentul pentru dezvoltarea de care IMM-urile vorbesc. Nu cred ca este oportun sa asteptam din nou ani la rand o confirmare a trendului pentru ca abia pe varf sa incepem sa dam drumul la investitii. In aceasta situatie am ajunge din nou ca in 2007, cand toata lumea cumpara la maxime orice, nu conteaza ca era vorba de terenuri sau altceva, iar apoi sa ne dam seama ca de fapt am prins doar o mica parte din <boom>”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

El a subliniat ca BVB face in prezent eforturi pentru aducerea in piata a unor companii romanesti sau a unor obligatiuni corporative emise de acestea, in acest sens desfasurand road-show-uri impreuna cu reprezentanti ai Moody’s si KPMG. De asemenea, costurile de listare percepute de Bursa au fost reduse pana aproape de zero.

In ceea ce priveste temerile IMM-urilor cu privire la o scadere puternica a capitalizarii ce nu ar avea neaparat legatura cu evenimente din interiorul firmei, Valerian Ionescu considera ca acestea sunt nefondate, in conditiile in care o companie nelistata nu este automat ferita de orice scadere a perspectivelor economice in general.

“Chiar daca nu este pe bursa, valoarea unei companii tot scade pe timp de criza nu conteaza ca este vorba de un nume mare sau mic, toti suntem afectati de astfel de evenimente negative”, spune Ionescu.

Directorul BVB a mai anuntat ca in curand va fi lansata o platforma separata doar pentru produsele structurate, care sa permita cresterea substantiala a numarului unor astfel de instrumente financiare.

Totodata, regulamentul BVB va fi modificat de Consiliul Bursei pentru a se permite existenta unui furnizor de lichiditate in piata ATS, acolo unde in prezent se pot tranzactiona doar titlurile constructorului de automobile german Daimler.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri