Operatorii bursieri americani Nasdaq OMX si IntercontinentalExchange (ICE) au anuntat o oferta in valoare de 11,3 miliarde de dolari pentru preluarea NYSE Euronext, intrand in competitie cu Deutsche Boerse, care a propus in februarie un pret de 9,5 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

NYSE Euronext detine bursa de la New York si platforme de tranzactionare in mai multe tari europene.

Oferta, care include bani si actiuni, depaseste cu 19% pretul anuntat in februarie de Deutsche Boerse, operatorul bursei de la Frankfurt, pentru preluarea NYSE. Acordul incheiat de Deutsche cu managementul NYSE nu a primit inca avizul autoritatilor de reglementare si acordul actionarilor, transmite Reuters.

Anuntul Nasdaq si ICE poate avea si un impact politic, noteaza Reuters, intrucat ideea ca o companie straina sa preia emblematica bursa din New York a starnit opoztia unor politicieni in SUA.

Pretul propus pentru NYSE Euronext este de 42,5 dolari pe actiune, potrivit unui comunicat al Nasdaq si ICE. Nasdaq ar urma sa preia operatiunile bursiere, iar ICE activitatile din domeniul derivatelor.

"Este o miscare destul de indrazneata din partea Nasdaq si ICE. Cred ca au facut o oferta prea mare fata de cea a Deutsche. Te face sa te intrebi ce poate face Deutsche Boerse si nu vad cum ar putea majora pretul", considera Karl Morris, analist la compania britanica Keefe Bruyette & Woods.

Pretul actiunilor NYSE a crescut cu 11%, Nasdaq a scazut cu 4%, iar ICE cu 3%, in perioada de pretranzactionare care precede deschiderea bursei din SUA, in timp ce cotatia Deutsche Boerse a coborat cu 2% la Frankfurt.

NYSE Euronext a fost infiintata in 2007, dupa ce NYSE a preluat a doua mare platoforma bursiera din Europa. In prezent, compania opereaza burse la Amsterdam, Lisabona, Paris si Bruxelles, respectiv platforma Liffe, a doua piata pentru derivate din Europa. In plus, compania detine trei burse din SUA, NYSE Arca, NYSE Amex si New York Stock Exchange, dar si alte platforme de tranzactionare.

Nasdaq OMX opereaza piata electronica NASDAQ de la New York si al mai multe burse din SUA si nordul Europei, in timp ce ICE detine o importanta platforma online de tranzactionare a contractelor futures cu marfuri, energie si instrumente financiare derivate in Statele Unite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri