Reprezentantii firmelor de brokeraj romanesti care au castigat licitatia pentru oferta publica secundara de la Petrom (SNP) considera ca aspectul financiar a contat cel mai mult in selectarea consortiului care va intermedia vanzarea pachetului de 9,84% din actiunile companiei petroliere.
Grupul format din banca de investitii rusa Renaissance si romanii de la BT Securities, EFG Eurobank si Romcapital a cerut cel mai mic comision dintre participantii la licitatie, de 0,325%, care, daca oferta s-ar desfasura cu succes, s-ar traduce intr-o suma de aproximativ 1,62 milioane euro.

Valoarea este cu mult sub cea de 5 milioane euro estimata initial, si cu atat mai redusa din punctul de vedere al consortiului castigator, care va trebui sa o imparta in patru parti separate.

“Intr-adevar, din punctul meu de vedere aspectul financiar a facut diferenta si este logic sa fie asa avand in vedere dimensiunea jucatorilor straini implicati. O diferentiere tehnica intre nume precum Renaissance, Nomura, JPMorgan sau Morgan Stanley era greu de realizat, adica ma indoiesc ca cineva putea sa puna sub semnul intrebarii capacitatea tehnica a consortiilor de a vinde o astfel de oferta la pretul corect”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Nilas spune ca oferta de comision este in avantajul statului roman, el fiind stabilit de comun acord cu celelalte firme din consortiu, inclusiv cu rusii de la Renaissance, proaspat intrati in piata romaneasca.

Nici celelalte comisioane oferite nu au fost foarte mari. Notiunea de mare sau mic mi se pare relativa mai ales cand intri pe o piata si trebuie sa te adaptezi la conditiile de acolo”, mentioneaza directorul BT Securities.

De cealalta parte, reprezentantii EFG Eurobank Securities subliniaza ca adjudecarea lictiatie pentru Petrom va reprezenta un avantaj pentru participantii ce vor dori sa intermedieze viitoarele oferte publice desfasurate de statul roman.

“Asteptarile erau pentru un comision mai mare, insa concurenta a fost serioasa. Dorinta de a intra intr-un astfel de proiect major a contat foarte mult. In orice caz, suma din comision trebuie sa acopere cel putin cheltuielile brokerilor. Dupa cum se scriu caietele de sarcini facute de stat este foarte important sa ai o experienta anterioara in IPO-uri, asa ca intermedierea ofertei de la SNP ar putea reprezenta un <premiu> foarte important in perspectiva ofertelor viitoare”, a declarat Ioana Tanase, director general la EFG Eurobank Securities.

Ministerul Economiei va mai desfasura in acest an oferte publice secundare in cazul Transelectrica si Transgaz, in 2012 fiind anuntat si un IPO la producatorul de gaze naturale Romgaz.

Oficialii societatilor de brokeraj romanesti castigatoare spun ca impartirea comisionului nu a fost inca decisa in cadrul consortiului, stabilirea acestor detalii urmand sa fie facuta dupa vanzarea efectiva a titlurilor din oferta.

Investitorii nu se pronunta pana la anuntarea pretului

Chiar daca interes exista, atat din partea investitorilor institutionali straini cat si din partea retailului romanesc, nimeni nu vrea sa se antepronunte pana la stabilirea pretului din oferta. Brokerii spun ca pretul va fi stabilit in functie de discutiile purtate in cadrul road-show-urilor pentru Petrom, cat si in functie de negocierile cu statul.

“Am incercat sa vorbim cu clientii pentru a ne face o idee despre ce apetit exista pentru aceasta oferta. Din ce am observat, interes clar este in piata. Unele fonduri straine de investitii nu putea pana acum sa intre in Romania din cauza ca nu exista oferta, nu puteau sa cumpere pachete importante. Acum se pune problema pretului, insa este totusi devreme pentru a discuta la modul concret despre ce procent din oferta are sansa de a fi subscris”, spune Ioana Tanase.

Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la un pret de 0,416 lei. In primul trimestru titlurile SNP s-au aflat in topul cresterilor pe Bursa, urcand cu 27,7%.

“Oferta a declansat un interes mare in randul investitorilor insa depinde foarte mult de pret si de perspectivele companiei. Dupa cum vedem pretul petrolului este in crestere pe pietele internationale, iar companiile petroliere, in special cele care detin rezerve de titei, devin tot mai atractive. Despre pret vom discuta cu investitorii in cadrul road-show-urile pentru a vedea mai exact la ce se asteapta piata”, spune Nilas.

Cele patru companii din trustul castigator se vor concentra pe categoriile de investitori specifice fiecareia. Astfel, Renaissance Capital si EFG Eurobank vor incerca sa atraga jucatori institutionali din afara Romaniei, in vreme ce BT Securities si Romcapital vor viza in special sectorul retail.

“Renaissance se va axa pe investitorii din pietele internationale, la care brokerii romani nu au un acces atat de bun. Acesta a fost de fapt si sensul asocierii, grupul rus are are o capacitate foarte mare de vanzare pe plan extern in special pe actiunile si obligatiunile companiilor energetice. BT Securities se va concentra bineinteles pe jucatorii din Romania. Aveam nevoie de un partener strain pentru ca piata locala nu poate in prezent sa asigure vanzarea unei oferte de asemenea dimensiuni, vorbim practic de rulajul pe doua luni al BVB”, a explicat Rares Nilas.

Care sunt urmatorii pasi pana la oferta Petrom

Firmele castigatoare vor negocia incepand de marti contractul pentru oferta publica de pe Petrom, actele urmand sa fie semnate in cursul acestei saptamani.

Dupa acest pas consortiul va intocmi prospectul de listare urmand ca apoi sa se desfasoare vanzarea propriu-zisa a titlurilor SNP.

Oferta de vanzare va trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii iulie, in caietul de sarcini al licitatiei fiind mentionat ca intregul proces trebuie sa fie incheiat in termen de patru luni de la semnarea contractului de intermediere.

Consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities a fost printre ultimele care si-au anuntat intentia de a participa la licitatie. Oferta acestora a fost declarata castigatoare cu un punctaj de 92,5 puncte, pe locul doi plasandu-se oferta Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, evaluata cu 68,6 puncte.

Renaissance Capital este cea mai mare banca de investitii din Rusia, specializata mai ales pe IPO-uri si pietele emergente. Grupul financiar rusesc se remarca si prin faptul ca are deschide birouri in piete emergente din Africa, precum cele din Nigeria, Ghana, Zambia sau Kenya, spre deosebire de alta mari banci de investitii care nu au patruns direct in aceasta regiune.

Rusii de la Renaissance Capital au anuntat ca vizeaza intermedierea viitoarele privatizari si listari care vor fi facute pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in acest sens urmand sa isi deschida si primul birou in Romania.

Intermedierea ofertei de la Petrom ar putea sa fie privita si ca o poarta de intrare a Renaissance in Romania, banca demarand deja procedurile pentru constituirea unei birou in Bucuresti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri