Guvernul va vinde pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, astfel ca statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks.

Franks a precizat ca in scrisoarea de la evaluarea precedenta FMI a agreat impreuna cu autoritatile sa vina cu un "plan B" in cazul in care strategia privind crearea campionilor nationali va fi blocata. Acest lucru s-a si intamplat, dupa ce administratorii de la Fondul Proprietatea au deschis o serie de procese pentru a impiedica infiintarea unor „campioni energetici”, in locul listarii directe pe bursa.

Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.

"Ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca planul A, planul pentru creare a campionilor, a fost blocat, iar acum au fost de acord sa treaca la planul B. O parte din planului B este ca au fost de acord sa privatizeze parti minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Franks.

Reprezentantul FMI a aratat ca planul B mai prevede si gruparea anumitor companii, dar la un nivel mai mic decat s-ar fi produs in cazul celor doua companii energetice nationale.

Electra trebuia sa incorporeze Nuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In Hidroenergetica trebuiau sa fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a Companiei Nationale a Huilei si restul activelor hidroenergetice.

In ambele cazuri, proiectele de infiintare pentru cele doua societati au fost blocate in instanta. Prin scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul s-a mai angajat sa vanda pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%), prin intermediul Bursei de la Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri