Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat in primul trimestru un profit net de 14 milioane lei (3,3 milioane euro), fata de pierderi de 23 milioane lei in perioada similara a anului trecut, potrivit raportului financiar transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Pierderile din primul trimestru al anului trecut au fost determinate de cheltuielile mari din diferente de curs valutar, care au cumulat 38,3 milioane lei. Spre comparatie, in primele trei luni ale acestui an costurile din diferentele de curs valutar au fost de 309.000 de lei, transmite Mediafax.

Veniturile din primul trimestru din acest an, de 33,3 milioane lei (7,8 milioane euro), au fost cu 66% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, de 20 milioane lei. Pe de alta parte, cheltuielile totale au scazut de 2,3 ori, de la 43 milioane lei la 18,5 milioane lei (4,4 milioane euro).

Peste jumatate din venituri, respectiv 17,3 milioane lei, au fost asigurate de dobanzi, un alt element important in situatia financiara fiind anularea unui provizion de 9,7 milioane lei constituit in 2006.

Cheltuieli privind prestatiile externe au crescut semnificativ, de la 889.000 de lei la 13,5 milioane lei, in special ca urmare a intrarii in vigoare a contractului de management si administrare a Fondului de catre Franklin Templeton, care a avut loc la data de 29 septembrie.

In primul trimestru, Fondul si-a majorat participatiile detinute in Alro (ALR), Azomures si BRD-Groupe Societe Generale (BRD). Totodata, FP a achizitionat actiuni la Erste Group Bank AG si Raiffeisen Bank International AG. La finalul lunii martie pachetul de actiuni Raiffeisen valora 137,8 milioane lei si cel de la Erste era de 143,1 milioane lei.

Totodata, actiunile BRD erau evaluate la 175,6 milioane lei, iar la Alro la 195,8 milioane lei.

Cele mai importante pachete de actiuni la companii listate erau la OMV Petrom (4,875 miliarde lei), Transgaz (478 milioane lei) si Transelectrica (270,5 milioane lei).

Pe de alta parte, Fondul a vandut in intregime participatiile detinute la doua firme nelistate, Marlin si Familial Restaurant, prin licitatii publice, la preturi mai mari decat valoarea neta contabila.

FP avea de platit la CNVM un comision de 1,3 milioane lei pentru primele trei luni, valoarea fiind calculata in functie de active.

La finalul lunii martie, FP avea 0,25% din actiunile Erste si un pachet de 0,43% din titlurile Raiffeisen. Pachetul de titluri Erste era evaluat la 143,2 milioane lei (34,8 milioane euro), iar actiunile Raiffeisen valorau 137,8 milioane lei (33,5 milioane euro).

FP a fost activ si pe piata de la Bucuresti, unde a cumparat in principal actiuni BRD, majorandu-si participatia de la 0,56% la 1,69%. Astfel, pachetul de la banca romaneasca era evaluat la 31 martie la 175,6 milioane lei (42,7 milioane euro).

Totodata, in primul trimestru, Fondul si-a majorat participatiile detinute la Alro (ALR), de la 9,92% la 10,02%, precum si la Azomures (AZO), de la 7,69% la 8,75%. FP a continuat si in aprilie sa cumpere actiuni la Azomures, majorandu-si pachetul la 10,23%.

Cele mai importante pachete de actiuni la companii listate erau la OMV Petrom (4,875 miliarde lei), Transgaz (478 milioane lei) si Transelectrica (270,5 milioane lei).

La finalul lunii aprilie, investitorii straini detineau 31,03% din titlurile Fondului si investitorii locali aveau 32,18%. Participatia statului a ramas in aprilie la 36,79%, in conditiile in care procesul de despagubire in actiuni FP a fost suspendat pana pe 2 mai. Statul nu a transferat, insa, alte actiuni pentru despagubiri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri