Pretul de vanzare al ofertei publice prin care statul vrea sa vanda 9,84% din Petrom (SNP), va fi cel mai probabil similar sau usor sub referinta inregistrata pe Bursa pe parcursul celor mai recente sedinte de tranzactionare, in conditiile lipsei unui investitor strategic care sa cumpere intregul pachet si al accentuarii tensiunilor din pietele financiare europene.
„Doar nebunii pot crede ca in contextul actual poti vinde Petrom mai scump decat pretul din piata. In prezent nu exista un investitor strategic care sa cumpere pachetul de 9,84% din SNP oferind o prima fata de piata. Un strategic vrea sa aiba controlul, de ce ar oferi un pret mai mare pentru o pozitie care nu ii ofera acest lucru ?”, mentioneaza sure apropiate tranzactiei.

Cele 5,57 miliarde de actiuni Petrom scoase la vanzare au un pret maxim de subscriere de 0,46 lei/titlu. Valoarea este cu 18,25% mai mare decat pretul inregistrat in piata la mijlocul sedintei de miercuri (0,389 lei/titlu).

Asa cum era de asteptat, oferta Petrom a fost transformata intr-un camp de lupta de mediul politic romanesc, reprezentantii opozitiei declarand la finele saptamanii trecute ca stabilirea unui prag maxim „reteaza statului posibilitatea de a incasa mai multi bani”. Nici premierul Emil Boc nu pierdut ocazia de a-si intepa adversarii politici, acesta tinand sa sublinieze ca „din vanzarea a 9,4% din actiuni vom obtine mai mult decat suma primita de Nastase pentru intreg Petrom-ul”. Boc mai adaugase ca statul nu va vinde pentru mai putin de 600 milioane euro.

„Cine spune ca pretul putea sa fie mult mai mare ar trebui sa isi fundamenteze aceasta opinie. Nu te poti duce la investitori ca Black Rock cu argumente de genul <cumpara SNP la 0,6 lei pentru ca iti promit ca este o ocazie unica in viata>. De ce nu se uita nimeni la ce preturi tinta dau analistii ? Aceastea ajung la 0,5 lei, si asta la 12 luni. Daca oferta era prea ieftina, se vindea tot inca din primele zile, dar nu este cazul”, spun sursele mentionate anterior.

In prospectul ofertei se mentioneaza ca pretul minim ar putea sa fie anuntat pana cel tarziu cu doua zile inainte de oprirea procedurilor de subscriere, adica miercuri, 20 iulie. Surse apropiate tranzactiei subliniaza insa ca marile fonduri de investitii interesate sa cumpere din pachetul statului vor trimite ordinele abia in ultimele doua – trei zile ale ofertei, pentru a evita costurile suplimentare cu bancile custode.

Exista insa si posibilitatea, ce-i drept redusa, sa nu mai fie publicat un pret minim pentru oferta, in situatia in care oficialii statului considera pretul si nivelul subscrierilor ca fiind unul deja in linie sau peste asteptari.

Cele patru firme din consortiul care intermediaza tranzactia – Renaissance Capital, EFG Eurobank, BT Securities si Romcapital – nu au acces decat la informatiile privind subscrierile facute de proprii clienti, datele fiind centralizate la Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia care va si decide un eventual pret minim.

Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectulu.

Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri