Bursa a incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 3,2%, recuperand o parte din scaderea de aproape 15% inregistrata in precedentele trei sedinte, insa actiunile SIF-urilor au coborat chiar in ultima ora, cu pana la 3,78%, dupa intoarcerea pietelor vest-europene in teritoriu negativ, Mediafax.
Bursa a urcat cu peste 5% inca din primele minute, dupa sase sedinte consecutive de scadere, dintre care ultimele trei au fost cele mai dure.

Investitorii au reactionat la revenirea burselor internationale, dupa ce Rezerva Federala a SUA a anuntat marti ca va mentine dobanzile aproape de zero si va lua masuri pentru sustinerea cresterii economice.

Bursele din SUA au urcat marti cu pana la 5,3%, iar pietele din Asia au avansat cu pana la 2,4%. In crestere, cu pana la 2%, au deschis sedinta de miercuri si bursele vest-europene. Cu o ora inainte de inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene au trecut din nou in teritoriu negativ, influentate de corectiile actiunilor bancilor si de scaderile de pe piata futures din SUA.

Investitorii care tranzactioneaza actiuni SIF au reactionat primii la reluarea scaderilor pe plan extern si au dus preturile acestor titluri in jos cu pana la 3,78% in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), in timp ce majoritatea actiunilor si-au temperat cresterile. La finalul zilei, actiunile SIF-urilor consemnau corectii cuprinse intre 1,25% si 3,78%.

"Era de asteptat sa asistam la un bounce-back tehnic, insa si de aceasta data optimismul a fost cumva importat, nefiind unul «made in Romania». Piata va incerca sa se consolideze la nivelurile actuale, volatilitatea se va mentine ridicata, insa nivelurile de acum o saptamana nu cred ca vor fi reatinse intr-un timp foarte scurt", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

El a adaugat ca volatilitatea ridicata va fi alimentata de nervozitatea investitorilor, care sunt sceptici cu privire la abilitatea pietelor de a-si reveni.

"Cresteri ca cele de astazi inregistrate de majoritatea actiunilor pot reprezenta pentru anumiti investitori o oportunitate de a vinde la un pret mai bun. Pe termen scurt volatilitea se va mentine la cote ridicate, existand riscul sa reatingem minimele de ieri, insa pe termen mediu cred ca piata va reusi sa se stabilizeze, chiar sa reuseasca sa recupereze mare parte din pierderile acumulate in ultima saptamana", a afirmat Avram.

Dragos Darabut, analist la Tradeville, spune ca investitorii asteapta o revizuire corecta a asteptarilor privind evolutia economiilor in urma datelor macroeconomice mai slabe din ultimele luni din SUA si din cauza nerezolvarii crizei datoriilor din Europa, acest lucru fiind confirmat si marti de Fed.

"Din punctul meu de vedere pietele s-au stabilizat marti seara sub influenta mesajului Rezervei Federale americane, care a evitat sa cedeze presiunii pietelor si datorita atractivitatii actualelor niveluri ale cotatiilor. Probabil ca «furtuna» din ultimele zile ii va face pe investitori mai precauti in administrarea propriilor portofolii, iar cei care folosesc analiza tehnica pentru a se ghida la tranzactionare vor avea nevoie de cel putin inca o zi de cresteri consistente pentru a confirma stabilizarea pietei", considera analistul.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 3,12%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,51%. In precedentele trei sedinte, indicele BET a coborat cu 13,8%, iar indicele BET-FI a scazut cu 16,9%.

Actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 2,9%, dupa ce in sesiunile de vineri, luni si marti a cazut cu 16,2%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,83%, recuperand o parte din scaderea de 15,4% inregistrata in ultimele trei sedinte.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 87,5 milioane lei (20,5 milioane euro), valoare cu 34% mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 131,9 milioane lei (30,9 milioane euro). Mai mult de doua treimi din lichiditatea de marti a fost inregistrata in prima parte a sedintei, cand piata era in scadere cu 12%.

"Raman la parerea ca scenariul actual face parte din «noul normal» si ca nu este cazul ca previziunile privind evolutia economiilor in urmatorii 3-5 ani sa fie prea optimiste. Astfel, cred ca ne putem astepta la un scenariu de cresteri economice anemice in urmatorii 3-5 ani, subunitare in UE si poate usor peste un punct procentual in SUA, perioada in care economiile vor suferi reforme structurale si politice. Pietele vor reflecta volatilitatea ridicata si starea de incertitudine care domina economia globala", a mai spus Darabut.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost si miercuri cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 44,4 milioane lei, si au asigurat 51% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,4401 lei, pret cu 1,76% peste inchiderea de marti. In prima parte a sedintei anterioare, titlurile Fondului au consemnat cel mai redus nivel de la listare, de 0,395 lei/actiune.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au incheiat ziua in crestere cu 2,54%, la 0,323 lei, pe al cincilea rulaj din piata, de 3,7 milioane lei.

Grupul Petrom a prezentat inaintea deschiderii sedintei rezultatele financiare inregistrate in primul semestru. Profitul net a urcat in primele sase luni cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vanzarile au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si revenirii cererii de carburanti si gaze naturale.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii cuprinse intre 1,3% si 4,7%. Cel mai sever declin era consemnat de piata din Ungaria. Bursele din SUA au deschis ziua de miercuri in scadere cu pana la 2,6%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri