Prabusirea pietelor de actiuni din ultima perioada a impins investitorii spre activele considerate sigure, pretul aurului ajungand sa-l depaseasca pe cel al platinei, pentru prima data de la falimenul bancii americane Lehman Brothers.
Pietele de actiuni au pierdut peste 10% in primele trei zile ale acestei saptamani, in vreme ce aurul a urcat cu 5,3%, o uncie din metalul pretios fiind tranzactionata joi la pretul de 1.788 dolari.

Potrivit analistilor companiei de britanice de investitii Bespoke Investment Group, raportul dintre pretul platinei si cel al aurului a scazut rar sub 1, ultima data cand acest lucru a avut a fost in decembrie 2008, dupa izbucnirea celei mai recente crize financiare (vezi graficul atasat).

Intre anii 1986 si 1998, raportul a fost unul scazut si chiar a coborat pana la un minim absolut de 0,94 la un moment dat. Apoi, incepand cu anul 1998 si pana in 2008, platina s-a tranzactionat adesea la un pret de doua ori mai mare decat cel al aurului.

Dupa minimul de la sfarsitul lui 2008, platina a depasit aurul pana la mijlocul actualei piete bull, dupa acest moment raportul incepand din nou sa se reduca.

Ramane insa de vazut daca miscarea de la mijlocul acestei saptamani va marca un nou punct de cotitura pentru pietele financiare, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori.

Sursa grafic: Bespoke Investment Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri