Bursa de la Bucuresti a coborat joi cu 3,52%, intr-o piata in care actiuni precum BRD, SIF Oltenia si SIF Transilvania au consemnat corectii intre 5% si 7%, dupa ce investitorii au reactionat negativ la scaderile importante, de pana la 5%, inregistrate de bursele externe, potrivit Mediafax.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi sub ultimele cotatii de miercuri, sub presiunea scaderilor de pe pietele externe, unde temerile investitorilor legate de soliditatea economiei mondiale au dus la corectii.

Atentia investitorilor de la BVB a fost axata cu precadere pe cateva titluri, astfel ca numai 7 actiuni au consemnat rulaje mai mari de un milion de lei si inca 9 titluri au inregistrat transferuri de peste 100.000 de lei.

"Nu s-a schimbat nimic pe plan intern, au fost cateva zile de revenire, cand s-au mai calmat si pietele externe, insa acum cand s-au reluat vanzarile pe bursele internationale, au inceput sa vanda si la noi. La volumele de acum de pe piata locala cred ca sunt si investitori care ies, mai ales ca in ultimele zile s-a vazut ca au fost unele ordine mai mari de vanzare pe actiuni precum Petrom si BRD, de regula blue-chips-uri (actiuni lichide -n.r.), insa cred ca sunt si unii jucatori care speculeaza ca maine preturile vor reveni si intra acum la cumparare, la cotatii mai mici, in ideea sa vanda maine sau in alte zile la preturi mai bune", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceuca.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 3,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,21% sub nivelul de miercuri.
Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 4,62% sub inchiderea sedintei precedente.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 4,08%.

"Toata lumea se uita pe extern si cum se misca pietele internationale imediat se vede si la noi. Am impresia ca cei care tranzactioneaza stau cu un ochi pe bursele externe pentru a vedea ce se intampla acolo si cu altul pe platforma de tranzactionare la noi. De cand au inceput fluctuatiile mari pe extern, investitorii pe piata din Romania parca nu se mai uita la niciun fel de fundamente, ci doar vand sau cumpara in functie de ce este pe plan international. Orice este posibil in urmatoarea perioada, sa urce sau sa scada. Pana nu se calmeaza pietele externe nu vom avea nici noi liniste", a mai spus brokerul.

Investitorii au transferat in total actiuni de 42,9 milioane lei (10 milioane euro), valoare cu 24% peste rulajul sedintei precedente, de 34,7 milioane lei (8,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 21,7 milioane lei, si au asigurat 51% din rulajul bursei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 2,56%, la 0,4598 lei.

Tranzactii de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile BRD (4,8 milioane lei), OMV Petrom (4 milioane lei), SIF Oltenia (3,5 milioane lei), Banca Transilvania (2,8 milioane lei), SIF Transilvania (1,2 milioane lei) si SIF Moldova (1 milion lei).

Cele mai vizibile scaderi din piata au fost consemnate de actiunile BRD (5,13%), SIF Oltenia (6,19%) si SIF Transilvania (6,9%).

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene coborau cu pana la 5%, linia descendenta fiind amplificata de publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii din SUA. Pietele din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 7,2%, cea mai severa corectie fiind inregistrata de bursa de la Varsovia.

Aversiunea la risc a investitorilor nu a fost temperata de mentinerea ratingului Frantei de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's. Temerile jucatorilor privind stabilitatea ratingului Frantei, a doua mare economie din zona euro, dupa Germania, au contribuit, saptamana trecuta la variatia puternica a burselor.

In plus, summitul franco-german de marti nu a reusit sa calmeze temerile din piete legate de criza datoriilor din zona euro, iar anuntul privind intentia de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare in Europa a amplificat declinul actiunilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri