Intermediarii activi la Bursa de Valori Bucuresti au ocazia sa plateasca taxe si comisioane reduse, similare cu cele de la Bursa din Viena, daca devin market-makeri pe produsele disponibile la tranzactionare si fac un anumit rulaj.
Pe langa aceasta decizie, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat acordarea unor stimulente financiare pentru brokerii care intermediaza listari de orice gen la cota bursei. Astfel, orice intermediar va primi initial o suma de 2000 de euro pentru orice listare cu succes, urmand sa aiba si jumatate din comisionul generat de tranzactionarea companiei timp de 12 luni.

"Pentru societati noi pe piata reglementata, fie inchise, fie deja listate pe Rasdaq, dar cu exceptia celor la care statul este actionar, participantul care intermediaza listarea companiei va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 2.000 euro. Daca este vorba de o societate inchisa, pe langa suma fixa de mai sus, participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Regular (Principala), aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de catre respectivul Participant", se arata in comunicatul remis de BVB.

Pentru societati noi pe ATS BVB, participantul care intermediaza listarea societatii noi, de tip inchis sau provenind de pe Rasdaq, va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar de 500 euro. Daca este vorba de o societate inchisa, pe langa suma fixa de mai sus, participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului.

Pentru stimularea lichiditatii, se vor acorda reduceri ale comisioanelor de tranzactionare aplicare unui Market Maker inregistrati pe piata reglementata la vedere a BVB, in functie de valoarea lunara tranzactionata pe fiecare parte pe contul house, pe simbolul pe care este inregistrat ca Market Maker.

De asemenea, se vor acorda reduceri (discounturi) ale comisioanelor de tranzactionare (cumparare sau vanzare) aplicate unui Market Maker pe piata reglementata la vedere.

Comisionul pleaca de la 0,027% pe cumparare si 0,080% pe vanzare, la rulaje mai mici de 1 milion de lei si poate ajunge la 0,010% pe cumparare si 0,035% pe vanzare, la rulaje mai mari de 5 milioane lei.

Consiliul a decis prelungirea pana la sfarsitul anului a scutirii comisionului pentru tranzactiile pe house facute de market-makeri si mentinerea programului de discount pentru derivate.

De la 1 septembrie, participantii care devin market-makeri pe piata derivatelor vor avea un nivel mai mic al comisioanelor. In plus, acestia vor beneficia si de un discount la factura lunara datorata BVB, timp de 1 an, in functie de cate contracte futures este inregisterat ca market-maker.

In plu, noul tarif de utilizare al ARENA-XT pentru toate instrumentele, serviciu colocat pe serverele BVB, este 200 euro/luna (inclusiv TVA).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri