Schimb dur de replici intre oficialii Burselor din Austria si Polonia, cele mai importante piete din Europa Centrala si de Est (ECE). Miza? Fondul Proprietatea (FP), o companie romaneasca cu active de 3,6 miliarde de euro si, cel putin in viziunea analistilor, cu potential ridicat de crestere.
Presedintele Bursei din Viena (VSE),​ Michael Buhl (foto dreapta), si oficialii acestei piete au subliniat de mai multe ori in ultima perioada avantajele unei listari secundare a Fondului Proprietatea in Austria, precum si relatiile foarte bune dintre BVB si Wiener Börse.

Administratorul FP, Franklin Templeton, a anuntat insa prin vocea polonezului Grzegorz Konieczny ca le va propune actionarilor listarea la Varsovia, deoarece aceasta ar servi cel mai bine interesele investitorilor.

In acest context, reprezentantii bursei Vieneze au lansat joi un atac la adresa Bursei din Varsovia (WSE), afirmand ca aceasta “este in continuare sub controlul statului si primeste sprijin masiv de la guvernul local”, spre deosebire de bursa austriaca, „o companie de servicii din sectorul privat”.

Replica Varsoviei nu s-a lasat asteptata, Ludwik Sobolewski (foto stanga), presedintele si CEO-ul pietei poloneze sugerandu-le austriecilor sa isi indrepte atentia spre propriile probleme.

„Bursa din Viena, o companie care se confrunta cu un declin vizibil al tuturor afacerilor, a inceput sa faca eforturi disperate incercand sa schimbe lucruri indubitabile. Intr-o anumita masura este ceva de inteles. Totusi, pentru o bursa aflata in declin, si care este de aproape doua ori mai mica decat Bursa din Varsovia, ar fi recomandabil pentru ei sa se concentreze asupra pozitiei incerte pe care o au in piata, in loc sa conteste realitatile”, a declarat Sobolewski.

Intrebat daca crede ca afirmatiile austriecilor au legatura cu apropiata listare a Fondului Proprietatea, CEO-ul pietei poloneze a raspuns transant:

„Cred ca atacurile (n.red. ale Bursei din Viena) sunt mai degraba un semn al frustrarii”


Austriecii afirmasera si ca doar 29% din volumele tranzactionate pe Bursa din Varsovia sunt generate de investitorii internationali, spre deosebire de doua treimi in cazul Vienei.

„Trebuie sa avem grija sa urmarim cu atentie care este adevarul. De exemplu, rulajele tranzactionate de straini la Varsovia ajung la 50% din volumul total, si nu 29%. Suntem o companie listata, transparenta si care urmareste interesele actionarilor. Oricine poate sa verifice cine suntem. Aceasta este diferenta dintre noi si Viena. Am impresia ca Viena crede ca noi suntem singura sa competitie, insa acest lucru nu este valabil si in cazul nostru. Consideram ca avem mai multi competitori, deoarece evoluam spre o piata internationala”, spune Sobolewski.

Ce spune seful WSE despre listarea FP in Polonia

In privinta listarii secundare pe o piata straina a Fondului Proprietatea, seful Bursei din Varsovia nu se declara in totalitate sigur ca aceasta se va face in Polonia.

„Nu luam «de-a gata» aceasta posibilitate. Lucram intens la pregatirea acestui eveniment si avem in vedere faptul ca listarea ar putea sa declanseze mai multe schimbari pozitive, atat pentru piata de capital romaneasca cat si pentru cea din Polonia”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Propunerea facuta de Franklin Templeton, privind listarea FP la Varsovia urmeaza sa fie dezbatuta intr-o Adunare Generala a Actionarilor. Initial, o parte din micii actionari si-au aratat nemultumirea cu privire la faptul ca administratorii Fondului nu au prezentat mai multe alternative, din care actionarii sa aleaga.

„Avem nevoie de un catalist pentru traficul investitonal dintre cele mai mari tari din Europa Centrala si de Est, membre ale Uniunii Europene. Va fi o listare profitabila pentru Fondul Proprietatea cat si pentru comunitatile celor doua piete”, mentioneaza Sobolewski.

Mai multi analisti considera ca actiunile FP sunt subevaluate in prezent, acestea avand un potential ridicat de crestere pe termen lung. In august, actiunile Fondului aveau un discount de 60,17% fata de valoarea activului net/actiune.

Actiunile FP au inchis sedinta de joi la un pret de 0,4399 lei/titlu, in scadere cu 2,4%.

Firma de brokeraj Target Capital are un pret tinta de 0,606 lei/titlu, aferent urmatoarelor 12 luni, pentru actiunile Fondului Proprietatea si recomandarea „mentinere”. In iulie, brokerii de la Tradeville au dat un pret tinta de 0,7 lei/titlu pentru FP. De asemenea, analistii Erste Group recomanda „acumularea” acestor titluri.

Sursa imagini: Bursele din Varsovia si Viena


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri