Romania, prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ocupa locul 59 in lume anul acesta in clasamentul mondial al burselor in functie de variatia principalilor indici. Doar 12 piete au terminat in 2011 pe plus, in vreme ce alte 77 au adus pierderi investitorilor.
Primul loc este ocupat de Bursa din Venezuela, cu un castig de 78% pe principalul indice. Piata din Caracas este puternic influentata de catre deciziile regimul autoriar condus de presedintele Hugo Chavez. Nationalizarea mai multor companii importante, precum si inchiderea a peste 40 de firme de brokeraj sunt doua dintre cele mai recente masuri care au influentat negativ tranzactionarea in aceasta piata.

Urmeaza bursele din Mongolia, Panama si Jamaica, fiecare cu randamente de doua cifre in dreptul principalilor indici.

SUA, prin Bursa de la New York, este singura piata dezvoltate din lume care a inchis anul in crestere, pe indicele S&P 500 revenirea avand loc chiar in ultima zi de tranzactionare.

Cresterea pragului pentru detinere la SIF-uri si revenirea ulterioara au ajutat indicele romanesc BET-FI (care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare) sa urce in prima parte a clasamentului. Luand insa in calcul evolutia BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, Romania coboara in jumatatea inferioara a topului.

Penultimul loc este ocupat de Grecia, cea mai afectata tara de criza datoriilor suverane in 2011. Bursa de la Atena a scazut in acest an cu aproape 61%. Mai prost decat Grecia a evoluat doar Bursa din Cipru, cu o pierdere in medie de 72%.


*variatiile au fost fost calculate avand in vedere cotatiile de la inchiderea sedintelor din 29 decembrie 2011 sau de la milocul sedintelor de tranzactionare din data de 30 decembrie 2011 (in cazul pietelor inca deschise)

Sursa imagine: sxc.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri