Bursa de Valori Bucuresti (BVB) spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania, a declarat vicepresedintele BVB Dan Paul, citat de Mediafax.
"Cred ca este un pas gresit sa facem de la inceput duble listari. Ar trebui sa incurajam listarea aici (la BVB, n.r), sa dezvoltam piata locala. Speram ca vom convinge guvernul sa faca listari doar aici. Daca vor vrea in continuare si pe alta Bursa, nu ne putem opune, dar guvernul trebuie sa inteleaga ca este nevoie de dezvoltarea pietei locale. Avem calculatoare si aici si pot fi cumparate actiuni de catre investitorii straini si de pe aceasta piata", a spus Paul, prezent la deschiderea sedintei bursiere de marti, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiintarea programului CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatia profesionala a analistilor financiari certificati international).

In urma cu aproape doua saptamani ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat ca bursele din Londra si Viena sunt luate in calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vanzarea, in a doua parte a anului, a unor participatii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, considera ca piata de la Viena ar fi mai potrivita pentru a doua listare a unei companii romanesti, intrucat bursa de la Londra este o piata foarte mare pentru companiile din Romania, iar interesul investitorilor pentru acestea ar putea fi redus.

"Am avut un exemplu de mare companie romaneasca listata la Londra (A&D Pharma, care s-a delistat insa anul trecut, dupa o prezenta de patru ani pe bursa londoneza, n.r). Cred ca mai bine ar fi listari la Bucuresti, precum si Viena sau Varsovia", a adaugat directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CAIB Securities, Ioana Tanase.

La randul sau, presedintele CFA Romania, Dorin Alexandru Badea, sustine ca listarea companiilor de stat este primul pas in dezvoltarea Bursei, insa trebuie acordata atentie si pentru atragerea investitorilor.

"Cred ca avem destul de multe companii listate, insa de lipseste adancimea pietei (rulaje mari, n.r). Preocuparea pentru pretul din privatizari este foarte buna pentru ca acestea trebuie facuta la cel mai bun pret al pietei. Cat despre momentul listarii, cred ca sunt doar pure speculatii", a spus Badea.

Dan Paul spune ca listarea Fondului Proprietatea pe bursa de la Varsovia poate fi motivata de faptul ca investitorii straini au ajuns cei mai mari actionari ai Fondului.

"Ca actionar si in primul rand ca roman mi-as dori ca Fondul sa ramana aici, in Romania", a adaugat vicepresedintele BVB.

Fondul a anuntat, joi, consortiul care va intermedia listarea tehnica la bursa de la Varsovia, care ar putea avea loc pana la finele acestui an. Data finala pentru listarea secundara depinde insa de momentul stabilirii unei legaturi directe sau indirecte intre sistemele depozitare din Polonia si Romania. La recomandarea consortiului, listarea actiunilor la Varsovia va fi mai intai tehnica, fara vanzare de actiuni.

Sursa imagine: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri