RBS a vandut pentru 60 milioane euro aproximativ jumatate din actiunile pe care le detinea la Fondul Proprietatea (FP) in numele companiei de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului.
Actiunile au fost cedate in sedinta bursiera de marti, iar cel mai mare pachet, reprezentand 3,012% din capitalul social, a fost transferat printr-un deal de 264,5 milioane lei (59,5 milioane euro), anunta Mediafax.

RBS a anuntat joi ca mai detine 3,17% din actiunile Fondului Proprietatea, fata de 6,18% anterior.

In luna septembrie, City of London a transferat catre RBS mai multe pachete de actiuni Fondul Proprietatea, astfel ca banca a ajuns sa detina 5,24% din titlurile FP. Pentru actiunile respective, RBS a emis derivate, warranturi, care au fost acordate City of London, care si-a mentinut participatia indirecta la 9,43% din actiunile Fondului Proprietatea.
Ulterior, participatia RBS la Fondul Proprietatea a ajuns la 6,18%.

Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar care a cumparat anterior actiunile respective, iar posesorii unor astfel de derivate incaseaza si dividendele pe care le distribuie compania la care detin indirect actiunile.

Vanzarea pachetului de 3,015% din actiunile Fondului Proprietatea vine in conditiile in care banca urmeaza sa renunte la activitatea pe derivate.

Cel mai probabil, pachetul a fost transferat catre o alta banca sau intermediar, aceasta urmand sa lanseze la randul sau warranturi pe care le va acorda City of London.

Totodata, pachetul de actiuni Fondul Proprietatea pe care RBS inca il mai detine ar urma sa fie si el transferat.
Anterior deal-ului de marti, existau 13 emisiuni de warrant-uri cu activ suport pe actiunile Fondului Proprietatea emise de Raiffeisen Centrobank, RBS, Deutsche Bank si Merrill Lynch.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost listate la Bursa de la Bucuresti in 25 ianuarie 2011, iar de atunci investitorii institutionali straini au fost principalii cumparatori, ajungand sa detina la finele lunii iunie 56,14% din titlurile FP.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finele lunii mai, Fondul avea un activ net de putin peste 15 miliarde lei.

Fondul american de hedging Elliott Associates detine cel mai mare pachet de actiuni FP, reprezentand peste 18% din capitalul social.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 0,86%, la 0,6375 lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,783 miliarde lei (1,982 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri