SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) sunt societatile de investitii financiare care au facut cele mai mari vanzari de actiuni in ultimul trimestru, cele doua companii lichidand impreuna, printre altele, 22,7 milioane de titluri BRD, care astazi valoreaza 202,7 mil. lei (46 mil. euro). Cu vanzari de peste 857 mil. lei (194 mil. euro), Fondul Proprietatea (FP) a avut cele mai mari incasari din tranzactii in trimestrul al doilea, dintre companiile financiare listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

SIF Banat-Crisana

Cele mai importante vanzari efectuate de SIF Banat-Crisana in T2 2014 s-au facut din detinerile bancare, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction. La jumatatea anului, SIF1 a ramas cu 2,41% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) si cu 0,68% din titlurile Erste Bank (EBS), dupe ca a vandut aproape 7 mil. actiuni BRD (1% din capitalul social) si 500.000 actiuni EBS (0,12% din capitalul social). In trimestrul doi SIF1 a lichidat complet participatiile la Fondul Proprietatea (FP) si Ductil (DUCL). De asemenea, SIF1 a mai vandut din participatiile din sectorul energetic: 9,5 mil. actiuni OMV Petrom (SNP), 13.000 actiuni Transgaz (TGN), precum si 228.000 actiuni SIF Muntenia (SIF4).

Per ansamblu SIF-urile si-au facut o buna parte din vanzarile programate in T1 si T2, asa ca in a doua jumatate a anului activitatea va fi ceva mai redusa - Maxim Moldovan, Prime Transaction

“In cazul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia tendinta a fost de a vinde banci si de a cumpara actiuni la alte SIF-uri. Per ansamblu SIF-urile si-au facut o buna parte din vanzarile programate in T1 si T2, asa ca in a doua jumatate a anului activitatea va fi ceva mai redusa – poate doar ajustari de portofoliu”, a declarat Maxim Moldovan, analist in cadrul Prime Transaction.

La capitolul achizitii, SIF Banat-Crisana si-a suplimentat detinerile la Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, a intrat in actionariatul SIF Moldova, si a primit aproape 16 mil. actiuni gratuite de la Banca Transilvania.

SIF Moldova

Cea mai importanta achizitie a SIF Moldova (SIF2) in T2 2014 a fost la Banca Transilvania (TLV), unde SIF2 a cumparat 77,2 mil. actiuni (3,5% din capitalul social al TLV) de la Bank of Cyprus, diferenta de 30 milioane titluri fiind actiuni gratuite primite in contul majorarii de capital prin capitalizarea profitului realizat in 2013. In T2 2014 SIF2 si-a consolidat pozitiile la Electromagnetica (ELMA) si Compa Sibiu (CMP), unde a ajuns sa detina 5%,
respectiv 6%. Alte achizitii s-au facut la Aerostar (ARS), Antibiotice (ATB), SSIF Broker Cluj (BRK) si Electrica (EL) in cadrul ofertei publice initiale.

In al doilea trimestru SIF2 a lichidat complet participatia la Erste Group Bank (EBS) si a mai vandut cantitati mici de actiuni la SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5).

SIF Transilvania

SIF Transilvania are in acest an una dintre cele mai conservatoare politici in privinta vanzarilor de active, acesta fiind si motivul pentru care in primul semestru a raportat un profit net de doar 8 mil. lei.

Societatea a avut o activitate redusa in T2 2014, lichidand participatiile de la Biofarm (BIO) si Granat SA Aurora Mangalia (GRAO). La capitolul cumparari, SIF3 a reintrat pe in actionariatul Erste Bank (EBS), achizitionand 23.000 actiuni, dupa ce a lichidat complet participatia la banca austiaca in T1 2014.

SIF Muntenia

SIF Muntenia (SIF4) a vandut in trimestrul al doilea 15,8 mil. actiuni BRD (2,27% din capitalul social al BRD) si a redus expunerea pe sectorul energetic prin vanzarea de 20 mil. actiuni OMV Petrom (SNP), 10.000 actiuni Transgaz (TGN) si de 300.000 actiuni Romgaz (SNG).

Lichiditatile obtinute din vanzari au finantat cumpararea a 52 mil. actiuni Banca Transilvania (2.36% din capitalul social al TLV) de la Bank of Cyprus si a 205 mil. actiuni Biofarm (18,75% din capitalul social al BIO). De asemenea, SIF4 a mai achizitionat titluri la SSIF Broker (BRK), unde a ajuns sa detina aproape 15% din actiuni, si la SIF Banat- Crisana (SIF1), pana la o participatie de 2,53% din capitalul SIF1.

SIF Oltenia

SIF Oltenia (SIF5) a continuat sa-si reduca expunerea pe sistemul bancar, prin vanzarea a 0,89 mil. actiuni BRD-Groupe Societe Generale si a 8,83 mil. actiuni Banca Transilvania. SIF5 a mai vandut 32,8 mil. titluri Fondul Proprietatea (FP), 5,5 mil. actiuni OMV Petrom (SNP) si a lichidat in totalitate detinerea la Elars Rm Sarat (ELAR).

Fondurile obtinute au finantat achizitii de 30% din actiunile producatorului de uleiuri Argus Constanta (UARG), de 0,56% din actiunile Antibiotice Iasi (ATB), de 2,24% din titlurile Electromagnetica (ELMA) si de 0,49% din capitalul social al Electrica (EL) in cadrul ofertei publice initiale.

Fondul Proprietatea

Trimestrul al doilea a fost unul foarte bun pentru Fondul Proprietatea (FP) la capitolul vanzari de actiuni. Fondul administrat de Franklin Templeton a lichidat complet detinerea de 13,49% din Transelectrica (TEL) si a vandut 5% din Romgaz (SNG), ramanand cu 10% din actiunile producatorului de gaze. FP a incasat 645 mil. lei pentru actiunile Romgaz si 212 mil. lei pentru actiunile Transelectrica.

De asemenea, Fondul Proprietatea a mai vandut 1,8 mil actiuni la Oil Terminal (OIL) si 134.000 actiuni la Primcom (PRIB) in cadrul programului de rascumparare de actiuni de catre societate. FP a primit actiuni la CE Oltenia si Hidroelectrica in urma majorarilor de capital social.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa tabel: Prime Transaction

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri