Fondul Proprietatea (FP) a pierdut “pe hartie” 1,2 miliarde de lei in ultimele 6 luni din cauza caderii actiunilor Petrom (SNP), iar in aceste conditii managerul fondului nu mai pare dispus sa renunte la actiunile companiei petroliere.

Pachetul de actiuni pe care Fondul Proprietatea (FP) il detine la Petrom (SNP) a ajuns sa valoreze 877 mil. euro (3,9 mld. lei), dupa ce vara trecuta acesta era evaluat la 1,14 mld. euro (5,16 mld. lei). Deprecierea vine in contextul in care valoarea actiunilor Petrom a scazut cu 24% in ultima jumatate de an, ca urmare a prabusirii cotatiilor petrolului. In acelasi interval de timp barilul de petrol Brent a pierdut 54%.

“In general incercam sa vindem la preturi mai mari, iar acum pretul petrolului nu este atractiv pentru vanzatori. Ne va lua ceva timp sa luam o decizie in aceasta privinta”, a raspuns Greg Konieczny (foto), managerul Fondul Proprietatea, intrebat daca mai este dispus sa vanda o parte din participatia de la Petrom in conditiile actuale din piata.

Fondul Proprietatea controleaza 19% din Petrom. In toamana lui 2014 pe bursa aparusera zvonuri potrivit carora FP era gata sa isi vanda detinerea de la Petrom, motiv pentru care titlurile Fondului au castigat peste 7% in doar patru zile. Ulterior insa, managerul FP a dezmintit informatiile, mentionand totusi ca ia in continuare in calcul optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiei Petrom.

Nu credem ca preturile actuale se vor mentine pe termen lung. Ne asteptam ca intr-un orizont de timp de pana la 5 ani petrolul sa revina si sa se tranzactioneze la 80-85 de dolari/baril - Greg Konieczny, Fondul Proprietatea

Evolutie petrol vs Petrom

“Piata petrolului este intr-o situatie foarte negativa in momentul de fata. Totusi, nu credem ca preturile actuale se vor mentine pe termen lung. Ne asteptam ca intr-un orizont de timp de pana la 5 ani petrolul sa revina si sa se tranzactioneze la 80-85 de dolari/baril”, a mentionat reprezentantul Franklin Templeton la conducerea Fondul Proprietatea.

Prin detinerile de la Romgaz si Petrom, Fondul Proprietatea are un portofoliu cu o expunere de 46% pe sectorul de petrol si gaze. Spre deosebire de SNP, actiunile Romgaz au fost stabile in ultimele sase luni, inregistrand o crestere de circa 2%.

Petrolul Brent se trazactiona joi la un pret de 44,65 dolari/baril, in crestere cu 0,4%. Petrolul a scazut din nou la inceputul acestei saptamani dupa ce Salman Al Saud, noul rege al Arabiei Saudite, a declarat ca nu vor exista schimbari in politica generala a celui mai mare exportator de titei din lume. Refuzul Arabiei Saudite de a reduce productia de petrol este unul dintre principalele motive care au dus la trendul descendent al petrolului din 2014.

Analistii bancii de investitii rusesti Renaissance Capital estimeaza un pret mediu de 60 de dolari pentru barilul de petrol in 2015. Acestia spun ca minimul absolut poate ajunge la 30 de dolari, in vreme ce maximul este estimat la 100 de dolari. “Ambele extreme sunt insa foarte putin probabile anul acesta”, comenteaza analistii rusi.

Foto: Shutterstock / Oil Refinery

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri