Combinatul chimic Oltchim, aflat in reorganizare judiciara de peste trei ani, este curtat mai nou de un fond de investitii britanic, pe langa care si-a aratat interesul si un consortiu romano-britanic, a declarat pentru News.ro unul din administratorii judiciari, avocatul Gheorghe Piperea, care spune ca Oltchim ar putea iesi din insolventa, in cel mai fericit caz, la mijlocul anului viitor.

”Daca ar fi dupa mine, ar trebui sa inchidem toata povestea asta la jumatatea anului 2017. Dar avem la dispozitie inca doi ani si jumatate pentru a termina totul. In cel mai fericit scenariu, ar trebui ca la anul sa se termine", a afirmat Piperea, potrivit News.ro.

El a aratat ca planul A, cel optimist, este sa se incheie procesul de selectie a unui investitor si de vanzare a combinatului pana la sfarsitul acestui an si ca Oltchim sa iasa din insolventa la mijlocul anului viitor.

Administratorul judiciar precizeaza ca, dupa vanzare, urmeaza mai multe etape, precum acordurile privind salariatii si procesul de inchidere a ceea ce mai ramane din Oltchimul vechi. "Sunt niste proceduri judiciare care ar putea sa insemne si niste apeluri, niste contestatii", subliniaza Piperea.
Planul B ar fi ca, la iesirea din insolventa, administratorii judiciari sa predea statului un Oltchim curat, cu un profit "consistent", fara datorii, iar statul sa se ocupe mai departe de privatizarea combinatului.

Compania chineza Junlun Petroleum nu a mai dat insa niciun semn de cateva luni in ceea ce priveste procesul de vanzare a Oltchim SPV. "Este vorba de un consortiu romano-britanic si a aparut un nou partener, un fond de investitii britanic. De la chinezi nu mai avem vesti de cateva luni, nu mai stim nimic", a punctat avocatul.

El nu a putut dezvalui numele celor doi investitori interesati de Oltchim SPV, intrucat sunt confidentiale pana la momentul selectiei.
Potrivit lui Piperea, procesul de selectie a investitorilor continua si pot aparea oricand alte companii interesate de combinatul chimic din Ramnicu Valcea.

De asemenea, compania Chimcomplex SA Borzesti, controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, anunta in urma cu doua luni ca este interesata sa cumpere active ale Oltchim, la care deruleaza in prezent o procedura de audit. Chimcomplex a participat si la licitatia din 2012 pentru privatizarea Oltchim, dar a pierdut in fata lui Dan Diaconescu, care a anuntat o oferta financiara mai buna.

Comisia Europeana a anuntat luna trecuta ca a lansat o investigatie aprofundata impotriva Romaniei, referitoare la stergerea de datorii ale Oltchim si continuarea aprovizionarii acesteia de catre companii de stat, in pofida inrautatirii situatiei financiare, pentru a analiza daca aceste actiuni respecta reglementarile comunitare in domeniul ajutoarelor de stat.

Compania de stat din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro. Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.

Combinatul chimic a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,3 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,3 milioane lei in anul 2014. Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare de la deschiderea procedurii de insolventa.

Cifra de afaceri preliminata a Oltchim a crescut anul trecut cu 18% (114,8 milioane lei), pana la 742,4 milioane lei, de la 627,5 milioane lei in 2014 si 497,95 milioane lei in 2013.

Oltchim este una dintre cele mai mari societati petrochimice din Romania si din sud-estul Europei. Combinatul este detinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din actiuni, PCC SE cu 32,34% si de alti actionari, cu 12,85%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri