Toamna care urmeaza ar putea fi un moment prielnic pentru listarea Hidroelectrica, tinand cont de faptul ca ar putea urma o perioada linisita pentru pietele financiare. Dar, cum nu a fost inca facut un anunt oficial din partea Guvernului privind aceasta oferta publica, sansele ca listarea sa aiba loc in 2016 sunt foarte mici, a explicat Nicu Grigoras, director de tranzactionare la Intercapital Invest, la emisiunea Profesionistii in investitii.

“Din punctul meu de vedere, listarea Hidroelectrica este putin probabila in aceasta toamna. O listare de asemenea anvergura nu se poate face mai devreme de 4-6 luni de la inceperea efectiva a procesului. In acest moment, nu avem o decizie clara a Guvernului privind listarea, nu am vazut niciun reprezentant al statului care sa anunte ferm ca procesul a inceput. Asadar, mi se pare imposibil sa se listeze anul acesta”, a explicat Grigoras.

Aceasta veste nu este tocmai buna pentru piata de capital, care si-a pus toate sperantele in listarea Hidroelectrica, care va aduce lichiditate, notorietate si poate chiar un upgrade al statutului de piata emergenta.

Listarea Hidro este un proiect foarte greu de asumat de catre un guvern care nu este politic. Cred ca decizia politica va veni dupa alegerile din toamna, cand vom avea un nou guvern si o decizie clara. Astfel, cred ca listarea va avea loc in prima parte a anului viitor”.

Un alt aspect important al acestei listari este si modul in care va fi facuta, astfel incat efectele sa nu fie doar punctuale. Nicu Grigoras spera ca actionarul majoritar, consortiul si institutiile pietei sa isi propuna ca oferta sa fie accesata de cateva sute de mii de actionari.

“Ar fi benefic ca un numar mult mai mare de actiuni sa fie alocat catre retail, spre deosebire de alte oferte, cum a fost cazul Romgaz, de exemplu. In plus, oferta ar trebui sa fie popularizata catre un numar mare de oameni, ar putea fi punctul de inceput pe bursa pentru multi romani. Daca o facem pe genunchi, in 2-3 luni, doar ca sa o bifam anul acesta, toate aceste beneficii nu vor mai fi atinse”.

Insa, fara listarea Hidroelectrica, piata de capital nu va bifa niciun moment important anul acesta, care se va incheia fara listari majore.

Prudenta, cuvantul de ordine

Nicu Grigoras le recomanda investitorilor mai multa prudenta decat in anii trecuti. “Cred ca portofoliul ar trebui sa fie dominat de investitiile in actiuni, dar cu focus pe companiile mari si din domenii cu riscuri scazute, precum utilitatile. De asemenea, recomand diversificarea pe pietele externe. E bine sa fim prudenti, chiar daca ar putea urma cativa ani inca buni pentru investitorii in actiuni”.

Dupa ce ultimele 12 luni au fost dificile pentru pietele financiare, cu volatilitati ridicate si multiple probleme in Europa, China sau in sectorul petrolului, pietele sunt intr-o zona de acalmie si lucrurole s-au linistit.

“Pentru a doua parte a anului, ma astept la o volatilitate scazuta, la piete externe mai calme. Ma astept, de asemenea, ca piata locala sa inchida anul pe plus”, a mai spus reprezentantul Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri