Deprecierile au continuat miercuri la Bursa de Valori, dar pe o lichiditate in scadere la jumatate fata de marti la 32,53 milioane lei (9,58 milioane euro), cel mai mult avand de suferit cotatiile SIF-urilor, ca efect al scaderii perspectivei ratingului Romaniei de catre S&P, spun brokerii.
In sedinta de marti, valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 69,75 milioane lei (20,85 milioane euro). Volumul tranzactiilor de miercuri este cu 40% mai mic decat media zilnica de la inceputul anului, de 54,24 milioane lei.

"Stirea venita luni de la S&P, care a retrogradat perspectiva ratingului Romaniei, a venit intr-un context de incertitudine sporita si a avut efecte de corectie negativa pe majoritatea actiunilor listate la BVB, in ultimele doua sedinte. Daca marti majoritatea burselor inregistrau aprecieri, iar BVB scadea puternic, astazi mai toate pietele scad generalizat", a declarat, potrivit NewsIn Alin Brendea, director general adjunct la compania de brokeraj Prime Transaction.

Pe fondul scaderii semnificative a lichiditatii BVB, piata nu da semne de revenire, ci doar, cel mult, de stabilizare. "Sedinta a fost dominata ca si ieri de vanzatori. Intr-o astfel de piata, investitorii straini sunt cei care pot inversa trendul. Ramane sa asteptam rezultatele pentru trimestrul al treilea, iar saptamana viitoare vor raporta cele mai multe companii listate la BVB, si de asemenea incheierea ofertei Transgaz", a mai spus Alin Brendea.

El apreciaza ca, daca din pietele externe nu vor veni stiri pozitive, piata de la Bucuresti nu prea ar avea cum sa revina pe crestere.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a inchis in scadere cu 0,63%, la 6.579,01 puncte. Aprecierea titlurilor BRD, Petrom si Rompetrol Rafinare si stagnarea actiunilor Banca Transilvania si Transelectrica au ajutat indicii BET si ROTX sa inchida pe plus, in contrast cu restul pietei. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a urcat cu 0,35%, la 9.552,41 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 0,58%, la 20.957,29 puncte.

"Miercuri la BVB a continuat evolutia de marti, cu scaderi mai accentuate pe SIF-uri si o oarecare stabilizare la nivelurile coborate, de la inchiderea de marti, pentru cele mai lichide actiuni (incluse in indicele BET)", a adaugat Brendea.

Indicele celor cinci societati financiare, BET-FI, a pierdut iarasi mai mult de doua procente (2,11%), coborand sub nivelul suport de 74.500 puncte, la 74.415,11 puncte. Tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au cumulat 15,57 milioane lei si au reprezentat 48% din rulajul total al pietei.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide dintre SIF-uri si din intreaga piata, cu un rulaj de 5,76 milioane lei. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inchis in scadere cu 2,05%, la 3,34 lei. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au avut al doilea rulaj dintre titlurile financiare si al treilea din piata, de circa 4,73 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,17%, la 4,06 lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 1,69%, la 2,32 lei, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 2,93%, la 3,31 lei, iar actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 1,79%, la 2,19 lei.

Titlurile Broker Cluj au avut al patrulea rulaj din piata, de 2,69 milioane lei, si au scazut cu 1,1%, la 2,93 lei.

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au inchis in crestere cu 1,96%, la 0,52 lei, in urma unor schimburi de aproape un milion lei. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-au apreciat cu 0,94%, la 0,107 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,31 milioane lei.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au ocupat pozitia secunda in clasamentul lichiditatii, cu 4,86 milioane lei, au stagnat la 0,855 lei. Actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 0,79%, la 25,50 lei, pe un rulaj de 2,66 milioane lei.

Actiunile Transelectrica Bucuresti (TEL) s-au mentinut la cotatia de 37,50 lei, in urma unor schimburi de 334.000 lei.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri