Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost caracterizata de volume foarte reduse de tranzactionare, ce nu au depasit 6 milioane de euro, pe fondul unei volatilitati foarte mici a cotatiilor. Brokerii chestionati de Wall-Street spun ca acesti indicatori ai sedintei denota o stare de asteptare din partea investitorilor straini, dublata si de absenta nerezidentilor.
“Lichiditatea a fost foarte mica, piata a fost dominata de o stare de asteptare, toti indicii au fost in zona zero. BET a fost singurul dintre indicii care a inchis putin pe verde, influentat de cotatia BRD”, ne-a declarat Gabriel Aldea, broker si responsabil department Front Office la Intercapital Invest.

“A fost o sedinta cu o lichiditate foarte redusa, cu o volatilitate mica. Lumea adopta pozitii de asteptare pentru a vedea ce varianta se contureaza pentru viitor”, crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Starea caracteristica a Bursei este aceea de asteptare, investitorii nu sunt foarte hotarati si sunt in continuare influentati de sterile venite din strinatate. ”Bursa a avut ieri o evolutie apatica, dominate de volume mici. Este o stare de asteptare la bursa, lumea zice sa se intre la cumparare, dar nimeni nu incepe, pentru ca se asteapta foarte mult clarificarea situatiei de afara. Nu este o tendinta foarte clara”, a explicat, pentru Wall-Street, brokerul Adrian Caramiha.

Indicii BVB nu au fost voarte volatili. Scaderile penmtru BET-C si BET-FI au fost de 0,52%, respective 0,51%, in timp ce indicele general al pietei a crescut cu 0,14 procente, pe fondul aprecierii BRD de aproape 1,5 procente.

Conjunctura internationala si investitorii straini dau tonul la Bucuresti

Specialistii din piata spun ca cele mai importante premise ce vor determina evolutia pietei de capital de la Bucuresti tin de ce se intampla pe bursele straine. O calmare a apelor afara va determina implicit reorientarea strainilor spre pietele emergente. Pana atunci, asteptarea si consolidarea sunt caracteristicile BVB.

“Evolutia pietei de capital va depinde foarte mult de pietele externe si trebuie sa avem in vedere si faptul ca suntem in zona minimelor si a unor suporturi importante. Ma astept la o consolidarea a bursei la aceste niveluri, varinata care cred ca este sic ea mai buna in acest moment”, ne-a mai spus Gabriel Aldea.

Absenta strainilor este vizibila in volumele foarte mici de tranzactionare. Intorcerea lor depinde foarte mult de ce se va intampla in tarile lor.

“Evolutia BVB va depinde de conjunctura internationala, mai degraba de modul in care este vazuta Romania in acest moment. Este evident ca tara noastra este absenta din preferintele investitorilor straini. Lucrurile care vor schimba situatia tin de asteptarile pentru tara noastra. Cand straini vor relua Romania in planul lor de investitiii, se va vedea si la noi, mai ales la nivelul volumelor”, crede Chisu.

Adrian Caramiha ne-a mai spus ca investitorii straini se vor gandi si la pietele emergente cand isi vor rezolva problemele din tarile lor.”Momentan ei isi calculeaza riscurile in funcite de stirile care ii afecteaza in mod direct”, a incheiat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri