Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au revenit in aprilie in fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni, in care au plasat 20,1 milioane lei, sporindu-le activele cu 4,2%, potrivit datelor publicate de UNOPC.
In luna aprilie, SAI Prime Asset Management si SAI SAFI Invest au fost admise in Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) si a u inceput sa functioneze public sase noi fonduri deschise de investitii (unul monetar, unul de obligatiuni, doua diversificate si doua de actiuni), acestea fiind administrate de SAI Zepter Asset Management si SAI OTP Asset Management.

In ciuda corectiilor masive inregistrate pe piata de capital si in luna aprilie, numarul investitorilor a crescut. Astfel, comparativ cu luna anterioara, cresterea pe ansamblu a fost 1%, iar cel mai mare avans s-a inregistrat la categoria fondurilor monetare, cu 3%, si a celor de obligatiuni, cu 2%.

Fluxul intrarilor nete in fonduri in luna aprilie a depasit 11 milioane euro, potrivit UNOPC.

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au crescut in aprilie cu 4,5%, la 858 milioane lei (233 milioane euro), insa au scazut cu 10,2% de la inceputul anului, arata datele UNOPC.

Activele fondurilor de obligatiuni au urcat in aprilie cu 5,2%, la 94 milioane lei, si sunt singurele dintre fondurile deschise care au consemnat o crestere a activelor de la inceputul anului - cu 28,9%, ajungand la o cota de piata de 11%.

Fondurile de actiuni, cu cea mai mare expunere pe piata bursiera, au inregistrat in aprilie o crestere a activelor nete cu 4,2%, pana la 310 milioane lei. De la inceputul anului, fondurile de actiuni au scazut in medie cu 22,4%.

Fondurile de actiuni nu mai detin suprematia privind cota de piata pe ansamblul fondurilor deschise, avand o pondere de 36,1% la finalul lunii aprilie. Ele au fost devansate de fondurile diversificate, care au ajuns la o cota de 36,6% din piata totala a industriei fondurilor deschise, cu active in crestere cu 4,4% in aprilie, pana la 314 milioane lei.

La finalul lunii aprilie, fondurile monetare aveau active de 130 milioane lei, in crestere cu 2,5%.

In clasamentul institutiilor care administreaza cele mai mari active din industria fondurilor mutuale, la finalul lunii aprilie, BCR Asset Management si-a consolidat prima pozitie, cu active in crestere la 175,7 milioane lei si o cota de piata de 20,4%, urmat de BT Asset Management, cu active de 116,6 milioane lei si 13,6% din piata. Raiffeisen Asset Management, cu active de 111,3 milioane lei, avea o cota de piata de 13%.

In clasament au urmat EFG Mutual Funds Management, cu 105,9 milioane lei (12,9% cota de piata), SG Asset Management-BRD, cu 79,2 milioane lei (9,2%), si Globinvest - cu 47,5 milioane lei (5,5%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri