Scaderi accentuate pe lichiditati scazute, praguri de suport importante sparte, vanzari masive bazate pe sentimente sunt doar cateva caracteristici ale pietei de capital autohtone in aceste zile.
Piata de la Bucuresti a inregistrat la finalul sedintei de tranzactionare de ieri deprecieri de peste 1%, pe o lichiditate totala in usoara crestere, de 26,1 milioane de lei (7,4 milioane de euro), din care valoarea atrasa de segmentul Rasdaq a fost circa 1,6 milioane de lei.

“In momentul de fata, BVB traverseaza o criza de lichiditate, iar unii investitori mari isi lichideaza din pozitii in contextul in care au fost sparte praguri suport importante. Chiar daca si pe pietele externe se inregistreaza pierderi, nu se poate vorbi de o corelare, deoarece valorile la care se afla indicii europeni sunt mai ridicate decat cele ale indicilor de la Bucuresti”, a declarat, pentru Wall Street, brokerul Adrian Caramiha.

Indicele celor mai lichide zece actiuni, BET, a inchis la o valoare in scadere cu 1,18%, desi ce intraday inregistra pierderi de peste doua procente, in timp ce actiunile, a caror evolutie este urmarita de BET-XT, s-au depreciat cu 1,56%. Cea mai mica scadere dintre indici a avut-o, la inchiderea zilei de tranzactionare, BET-NG, -1,03%, in timp ce BET-C, indicele compozit al pietei BVB, a coborat cu 1,14%, fata de valoarea de la finalul sedintei de miercuri.

Indicele BET-FI a ajuns la noi minime

Indicele ce urmareste cele cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a fost supus, ieri, unor proceduri de fixing, a incheiat ziua in scadere cu circa 2,6%, la 31.378,81 de puncte, ajungand la un nou minim al ultimilor trei ani. SIF3 – Transilvania a inregistrat cea mai mare depreciere dintre SIF-uri, de aproape 4%.

Paul Brendea, analist la Prime Transaction, ne-a explicat ca scaderile din aceasta saptamana au fost cauzate de perspectivele negative, cresterea pretului la petrol, dar si factori psihologici, cum ar fi teama de scaderi mai accentuate, care au determinat exit-uri ale investitorilor.
Rulaje importante s-au inregistrat pe emitentii din domeniul bancar – TLV, BRD, SIF-uri si pe Rompetrol Rafinare (RRC), care au atras peste jumatate din lichiditatea BVB.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale BRD care au avut o valoare de 4,1 milioane de lei (1,16 milioane de euro) si cele ale RRC cu un volum de 4,1 milioane de actiuni.

“Asteptam totusi un rebound, intr-un scenariu optimist consider ca vom vedea o revenire mai serioasa dupa alegerile din SUA si cele din Romania, intr-o varianta pesimistica poate la inceputul lui 2009 sau la mijlocul anului viitor”, considera analistul Prime Transaction.

Actiunile BRD au scazut cu 0,59%, in vreme ce cotatia titlurilor SIF Oltenia a coborat cu 1,21%, la 1,63 lei, in urma unor schimburi de 4,11 milioane lei.

Schimburile cu actiuni SIF Banat-Crisana au insumat 3,39 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 2,58%, in timp ce actiunile SIF2 au inregistrat o lichiditate de 1,36 milioane lei s-au depreciat cu 3,23%, pana la 1,50 lei. Titlurile SIF Muntenia s-au ieftinit cu 1,96%, la pretul de 1 leu, pe fondul unui rulaj de 1,26 milioane lei.

Pe piata instrumentelor financiare cu venit fix au fost transferate 22.800 de titluri, in valoare totala de 2,34 milioane lei. Cea mai importanta tranzactia s-a realizat cu doua pachete de obligatiuni emise de Municipiul Bacau (BAC26), care au fost transferate pentru suma de 975.628 lei, la pretul de 100,80 lei.

Alte trei pachete de bonduri Banca Comerciala Romana (BCR09) au fost vandute pentru 951.876 lei, la un pret de 93,40 lei. Obligatiunile emise de Banca Carpatica au facut obiectul a trei tranzactii in valoare totala de 307.718 lei, cele 2.985 de titluri fiind transferate la pretul de 100 lei.
De asemenea, inca doua pachete de obligatiuni emise de Procredit Bank au fost vandute pentru 107.263 lei, la un pret de 99,99 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri