Actiunile Bancii BRD au fost vedetele zilei de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, iar cresterile inregistrate de acestea au stimulat evolutia indicilor si lichiditatea in sens pozitiv.
Tranzactiile cu BRD au atras cea mai mare lichiditatea din piata, de 13,59 milioane de lei (3,8 milioane de lei), jumatate din totalul tranzactiilor realizate pe piata BVB. Pretul titlurilor a crescut cu 3,68%, pana la cotatia finala de la 16,9 lei/unitate, pe un volum de 821.630 de actiuni.

Cristian Negoita, broker la Confident Invest, considera ca este posibil ca un investitor mai serios sa fi intrat la cumparare sau sa fi avut loc un schimb mai important de pachete, tinand cont de volumele tranzactionate pe acest simbol.

Cresterile actiunilor BRD au ridicat si cotatiile indicilor celor mai lichide 10 actiuni, BET, cu 1,32%, si cel al celor mai lichide 25 de actiuni, BET-XT, cu 1,21%.

Indicele compozit al pietei, BET-C, ce urmareste companiile listate pe piata reglementata, a crescut cu 1,40%, in timp ce BET-NG, indicele care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a apreciat cu doar 0,39%, cea mai mica crestere. Lichiditatea totala a pietei de la Bucuresti a fost de 24,4 milioane de lei (6,8 milioane de euro), din care segmentul Rasdaq nu a atras decat 1,3 milioane de lei.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), incluse in BET-FI, au inchis pe o crestere de 0,48%, dupa ce la o ora de la deschiderea sedintei bursiere se aflau pe pierderi. Schimburile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) au insumat 1,38 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 1,34%, la cotatia de 1,51 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au atras un rulaj de 1,11 milioane lei, iar pretul lor a urcat cu 2,61%, la 1,57 lei. SIF Transilvania (SIF3) a atras cea de-a doua lichiditate din piata, de 1,68 milioane de lei, titlurile coborand cu 1,19%, pana la cotatia de 0,83 lei.

Evolutia Bursei poate fi influentata usor de investitorii medii

Titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 1,66%, la pretul de 0,4280 lei, pe fondul unui rulaj de doar 638.327 lei, iar actiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,72%, la 0,2950 lei, in urma unei lichiditati de 623.849 lei.

“Cresterile realizate pe SNP si pe celelalte simboluri au fost influentate si de investitorii medii din Romania, spre deosebire de BRD. Putem spune ca aprecierile de ieri, desi sunt nesemnificative, au fost create de cumpararile investitorilor, insa nu cred ca este un semn ca investitorii autohtoni au realizat ca actiunile sunt tranzactionate acum la valori subevaluate”, ne-a declarat brokerul de la Confident Invest.

Erste Bank (EBS) a inregistrat cresteri importante in sedinta de ieri, la finalul zilei pretul actiunilor fiind cu 4,84% mai ridicat decat miercuri datorita evolutiilor de pe Bursa din Viena. Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, ne-a explicat ca urcarea titlurilor EBS a fost datorata cresterilor provocate de datele referitoare la economia americana.

“Preturile actiunilor au ajuns la valori foarte scazute si poate ca si investitorii au intrat la cumparare, dar pe toate bursele toamna aduce evolutii pozitive si am putea vedea acest lucru si la Bucuresti. Chiar daca vom inregistra cresteri nu ma astept la rulaje semnificativ mai mari decat cele din aceasta luna, chiar daca august este luna concediilor. Totusi, vom avea cresteri cat timp vor exista semnale de pe bursele internationale”, Gabriel Necula, Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri